В Смолян училищата с 4 по-малко, Чепеларе доплаща 99 хиляди за запазване на паралелки
В Смолян училищата с 4 по-малко, Чепеларе доплаща 99 хиляди за запазване на паралелки / netinfo

271 са първокласниците, които ще прекрачат за първи път училищния праг в община Смолян днес. 211 от малчуганите ще учат в Смолян, а останалите 60 са от селата на територията на общината. За 15 септември всеки първолак ще получи от кмета на Смолян Дора Янкова по една книжка с класически български приказки.

10 учители от Смолянско, които са преподавали в закритите училища в селата Виево, Кутела, Могилица, посрещат този 15 септември без работа. Най-вероятно ще бъде затворено и училището в Хвойна, като децата ще бъдат прехвърлени в близкото село Павелско, съобщи пред Дарик началникът на регионалния инспекторат по образованието в Смолян Тодор Петканов. Три автобуса, предоставени от МОН на общината, ще извозват учениците от закритите учебни заведения до средищните училища.

В Чепеларе пък местният парламент е решил да бъдат отпуснат над 86хиляди лева от общинския бюджет, за да бъдат запазени самостоятелни маломерни паралелки и в тях да бъде осигурено качествено обучение. С над 12хиляди лева ще бъде подпомогнато и училището „Олимпийски надежди” в града, за да бъде структурирана маломерна паралелка в 7-и клас. В Чепеларе училищният звънец ще бие за пръв път за 41 първокласници.