/ ThinkStock/Getty Images
Заради създалата се тежка епизоотична обстановка, относно появата и разпространението на болестта Африканска чума по свинете в страната, в Смолянско вземат спешни мерки срещу нея.

12 са вече огнищата на Африканска чума

Със заповед на областният управител Недялко Славов, са задействани всички възможни механизми, за противодействие на навлизане на болестта на територията на региона.

Потвърдиха две нови огнища на Африканска чума в област Русе

Разпредено е да се вземат мерки за предотвратяване въвеждането на територията на област Смолян,
на предназначено за лична консумация свинско месо, суровини и храни, съдържащи в състава си свинско месо от държави, в които има установени огнища на Африканска чума по свинете.

Установиха ново огнище на Африканска чума по свинете в област Плевен

Областна дирекция по безопасност на храните, Областна дирекция на МВР, Регионална дирекция „Гранична полиция“ и Митническо бюро-Смолян, трябва да извършват проверка на транспортните средства и личния багаж на пътниците, влизащи на територията на област Смолян за нарушение на мярката.

Евтаназират всички домашни прасета и в Мизия

Откритите суровини и храни да се изземват и предават за унищожаване.
Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните да организира извършването на дезинфекция на влизащите в областта транспортни средства от ГКПП-"Златоград", е посочено още в заповедта на областния управител.

Отново Африканска чума в Добричко, вземат нови мерки срещу болестта

Според разпореждането на Славов, трябва да се организира и почистване на всички паркинги и места за почивки на пътуващите в областта, като отпадъците да се изхвърлят на определени от кметовете места и да се дезинфекцират.

Правителството отпуска 3,7 млн. лева за борба с африканската чума

До момента на територията на област Смолян няма регистрирани случаи на заболяването.