/ iStock/Getty Images
В Смолян ще се проведе ритуал по връчване и освещаване на знамето на „Асоциация на Планинските войски на България“. Официалната церемония, която е под патронажа на областния управител на област Смолян Недялко Славов, ще се състои от 17:00 часа във Военен клуб.

Развяха знамето на 101-ви алпийски полк на връх Матерхорн в Алпите

На ритуала по връчване и освещаване на знамето ще присъстват заместник-областният управител Владимир Гърбелов, представители от Министерството на отбраната и Щаба на отбраната, офицери и сержанти от запаса и резерва, военнослужещи от 101-ви Алпийски полк и гости от „Алпините“-Италия.

Сред чуждестранните гости ще бъдат бригаден генерал Антонио Трогу - бивш италиански военен аташе в София, лейтенант Марчело Куатрида - ръководител на групата на италианските алпини в България, и ефрейтор Алберто Дел Монего - член на групата на италианските алпини в България.
 
19 нови попълнения в 101-ви Алпийски полк - Смолян

Сдружението с нестопанска цел в обществена полза „Асоциация на Планинските войски на България“ е учредено през месец април тази година в родопския град. То осъществява дейност, насочена към мир, развитие и разпространяване на традициите на планинските войски, изучаване на планинския свят, осведомяване и защита на природата и човека в тази среда, както и военно-патриотично възпитание на младежта и населението.

Основните цели на Сдружението са свързани с подхранване на българската историческа памет за планинските и алпийските войски, почитане и уважение към всички паднали в бой и загубили живота си в планината, чиято саможертва е допринесла за траен мир, свобода и взаимно уважение и други.  

Правителството награждава 15 военнослужещи от Смолян, заради помощта им по време на бедствието

В изпълнението на своите цели „Асоциация на Планинските войски на България“ ще работи в сътрудничество с Министерството на отбраната, Щаба на отбраната, Министерство на вътрешните работи, другите министерства, Областна управа на област Смолян, държавни ведомства и агенции, общини и други организации от страната, съюзни и партньорски държави.