/ Даниела Субашева, DarikNews
Община Пловдив започна прилагане на спешните мерки, предвидени в Заповед № РД-01-143/20.03.2020 г. на министъра на здравеопазването, както и на препоръките на Националния оперативен щаб във връзка с усложняващата се епидемиологична обстановка в страната. 

Автобусите в Пловдив продължават да се движат по приетото разписание

След заседание на Общинския кризисен щаб, проведено онлайн, и последвала Заповед на кмета Здравко Димитров, на територията на общината, считано от 00:00 часа днес - 21.03.2020 г., се предприемат следните мерки:

Вечерен час в Сопот, колите от други области минават край града

1. Преустановят се  посещенията на паркове, детски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места. Директорите на ОП „Чистота“ и ОП „Градини и паркове“, съвместно с кметовете на райони, трябва да осигурят обозначаване на забраната със сигнално-охранителни ленти за детските площадки и съоръжения на открити обществени места.

Борисов: Магазините сутрин само за възрастни, в градовете да се проверява кой къде отива (ВИДЕО)

2. Всички работодатели на територията на Община Пловдив, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност, е необходимо да въведат дистанционна форма на работа за служителите си. Когато това е невъзможно, трябва да издадат служебни бележки, с които да удостоверят, че пътуващите лица са техни служители и че пътуването е свързано с изпълнение на  задълженията им.

Полицаи с мегафони респектират в пловдивските ромски махали (СНИМКИ)

3. На всички собственици на магазини за хранителни продукти, вкл. хипермаркети и всички собственици на аптеки се възлага да организират пропускателен режим като не допускат лица до 60-годишна възраст да посещават описаните обекти за времето от 8.30 ч. до 10.30 ч. всеки ден.

Даниела Субашева, DarikNews


Изпълнението и контролът на мерките ще се осъществява от Пловдивския общински инспекторат, директора на ОП „Общинска охрана“, началник сектор „Общинска полиция“ Пловдив, съвместно с органите на ОД на МВР, РЗИ, РУО Пловдив и районните администрации. При неспазване на мерките ще се налагат санкции.