/ ThinkStock/Getty Images
Туристи, посетили феномена „Чудните мостове“, край чепеларското село Забърдо, преминават дезинфекция, заради огнището на Африканска чума по свинете в района, съобщиха от общинската администрация. До специализираната мярка се стигнало, след като е станало ясно, че не може да се спре туристопотокът до атракцията.

„На всякъде сме поставили информационни табели, че има забрана за достъп до района, но до „Чудните мостове“ може да се стигне от няколко места, не могат да се спрат хората“, коментира кметът на Община Чепеларе Славка Чакърова.

От общинската администрация са поставили вани с дезинфекционен разтвор към подхода за феномена, през който трябва да преминават туристите след посещение на местната атракция. От администрацията се грижат винаги да има дезинфектант и редовно да се чистят кошовете с отпадъци в района.

Именно в този район бе открит труп на мъртъв глиган, който даде положителна проба за Африканска чума, като предположението е, че заразата е стигнала до там чрез туристи и изхвърляна храна.