/ БГНЕС, архив
За първите девет месеца на годината на територията на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян са възникнали 81 пожара. Те са били на териториите на областите Смолян, Пловдив, Пазарджик и Кърджали, което е три пъти повече спрямо същия период на миналата година. Засегнати са били 3544 дка, от които 258 дка са обхванати от върхови пожари, в районите на Държавните горски стопанства - Пазарджик, Хисар, Алабак (Велинград) и Батак, сочат данните от предприятието.

Човешка небрежност при почистване на земеделски имоти е основната причина за повечето от запалванията. Въпреки големия брой досега няма нанесени сериозни щети на горските масиви. Превенцията, добрата организация и своевременната намеса на екипите на ЮЦДП при локализиране на пожарите в начален етап не са позволили на огъня да навлезе в горите.

В помощ на противопожарните екипи ЮЦДП - Смолян осигури високо проходими автомобили, снабдени с противопожарно оборудване, булдозери и багери. В допълнение в годишните финансови планове на териториалните поделения ежегодно се осигуряват средства и се изпълняват превантивни мерки, в това число, изграждане на минерализовани ивици и лесокултурни прегради.

През 2019 г. на територията на ЮЦДП-Смолян е предвидено изграждане на 215 729 м минерализовани ивици и 36 700 м лесокултурни прегради, като тези дейности се изпълняват основно със собствени работници и техника.