"Три бебета са сред новозаразените в Пловдивска област. "Бебетата са добре“, съобщи д-р Аргир Аргиров, зам.-директор на РЗИ.

Официално: В България няма нито един случай на доказана смърт от ваксина срещу COVID-19

"Заразени бебета има всеки ден, но при тях болестта протича леко“, добави зам.-директорът. По данни на здравната инспекция в момента хоспитализирани в областта са общо 20 деца, от тях нито едно не е на интензивно лечение.

Болниците разполагат с достатъчен брой легла за децата. Общият брой разкрити легла за терапевтично лечение на деца е 50 в областта. “Легла има, но ситуацията е много неприятна“, коментира още д-р Аргиров и поясни, че само до 11:20 часа в системата са регистрирани 286 положителни случаи.

Около 25% от заразените са деца. Предполага се, че до края на денят случаите общо в областта ще гонят отново най-малко 1000. Заболеваемостта в Пловдив и областта на 14-дневна база е 961 на 100 000 души.

Ръст на новозаразени с COVID-19 в Пловдив (ВИДЕО)

За сравнение, вчера тя е била 872 на 100 000 души. Д-р Аргир Аргиров каза още, че става все по-трудно на здравните инспектори да се справят с карантинирането на новозаразените. За целта на помощ са се притекли стажант-лекари доброволци от УМБАЛ "Св. Георги".

Те помагат за проучването на случаите, но процесът става все по неуправляем. Забелязва се и намаляване на желаещите за имунизация, което е тревожно. От Здравната инспекция призовават хората да не подценяват болестта и да се ваксинират час по-скоро, за да се справим по-лесно с пандемията и лавинонарастващите случаи на заболели.

Безспорно доказано е вече, че ваксинираните карат по-леко болестта и леталният изход при тях е почти невъзможен. 
Агенция "Фокус"