Лаборатории с нови тестове, засичащи различните щамове на вируса
80% от изработените PCR тестове за детекция на COVID-19 с положителен резултат в Лабораториите по вирусология на ДКЦ „Софиямед“ и ДКЦ „Пълмед“, гр. Пловдив са вариант Омикрон. Това показва новият вид изследване за определянe на варианта на SARS-COV-2 в положителните проби, който вече се предлага и използва от двете лечебни заведения, съобщиха от болниците.
 
Новите тестове могат да определят дали положителната проба на пациента от взетата му проба за PCR тест е Omicron, Delta, ALPHA, BETA, GAMMA, LAMBDA, IHU вариант на вируса.

С Омикрон ли съм заразен: Кои са най-характерните симптоми

Уточнението с  какъв вариант на вируса са заразени пациентите могат да видят в резултата от PCR теста си през онлайн системата за достъп до резултати на двете лечебни заведения, а новата услуга не се заплаща допълнително към стандартното PCR изследване.
 
Производител на теста е OSANG Healthcare Co, а това е първата южнокорейска фирма, производител на такъв вид тест, получила разрешение за употреба от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ, уточняват от лечебните заведения. Фирмата е продала до момента над 760 000 теста от Бразилия до Русия. И уточняват - вносител на новия вид тест, диференциращ щама на COVID-19 в положителна проба, е Biomed.