Тепърва ще се обсъжда дали да бъдат въведени допълнителни противоепидемични мерки
Вече са ясни резултатите от секвенираните в Националния център по заразни и паразитни болести проби на лица с COVID-19 - Омикрон вече е в България, установени са 12 положителни проби на варианта, това заяви на извънреден брифинг пред медиите главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и допълни, че така ние ставаме петата балканска страна с новия вариант на коронавируса.

"Всички са добре, карат го сравнително леко, на домашно лечение са, при никой не се налага хоспитализация", уточни Кунчев.

Ръст на заразените с COVID-19 у нас: 14% от взетите проби са положителни

11 души от установените са от София, 1 е от София-област. Само един от заразените е пътувал в чужбина.

Общо от изследваните в Националния център по заразни и паразитни болести проби 12 (4.4%) са с Омикрон и 263 са Делта или подварианти на Делта. "Това, обаче, доста бързо ще се промени, тъй като една от характеристиките на Омикрон е изключително ефективното и бързо предаване. Втората е по-лекото протичане“, обясни доц. Кунчев.

"9 от установените с Омикрон са мъже, 3 са жените. От всички възрасти са - от деца до пенсионери. 7 са без ваксина, 5 имат ваксинация, при повечето над 9 месеца след втора игла. Има хора с "Moderna" и "Pfizer", един е с "Janssen". Нито един обаче не е бил ваксиниран с три дози", допълни той. 

Проф. Кантарджиев: Омикрон ще измести Делта, най-важна е бустерната доза (ВИДЕО)

„Оттук нататък очакваме по-бързо разпространение на коронавируса и вариантът Омикрон да стане доминиращ в страната, което вече наблюдаваме като процес в много държави в Европа, тъй като основната характеристика на Омикрон е по-бързото му предаване, т.е. засягането на по-голям брой хора за кратко време“, посочи доц. Кунчев.

Той обясни, че най-важните две мерки за справяне с епидемичната ситуация, вече са предприети: „Първата мярка е, че като стимул за ваксинация на пенсионерите и хората над 65 г. – групата, при която има най-висок риск от усложнения – правителството осигури еднократна добавка в размер на 75 лв. към пенсията на всеки с вече направена или предстояща до края на м. юни ваксинация. Гражданите не трябва да предоставят никакви документи, за да се възползват от добавката, данните ще бъдат предоставяни от МЗ на НОИ по електронен път. Втората важна мярка е съкращаването на интервала за поставяне на бустерна доза от 6 на 3 месеца, което вече е факт. Защото завършената ваксинационна схема с приложена бустерна доза осигурява високо ниво на защита, предпазвайки от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край“. 

Доц. Кунчев призова за спазване на противоепидемичните мерки. На въпрос за степента им, той допусна, че всичко може да се очаква и зависи от ситуацията. "Това, с което няма да направим компромис, е здравето на хората, както и да поставим на колене здравната система", посочи главният държавен здравен инспектор.

Промяна в мерките ще бъде обсъждана в първия работен ден. Ще бъде направен преглед и коя страна какви мерки налага, за да бъде България в синхрон, обясни още той.

Министерството на здравеопазването и Националният център по заразни и паразитни болести активно наблюдават разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент навременното установяване на варианти, които са с повишено значение за общественото здраве и при промяна на ситуацията, хората своевременно ще бъдат информирани.