Екипажът на български кораб, плаващ под малтийски флаг, е заразен с COVID-19. Tази нощ готвачът е починал, съобщават от пресцентъра на Районната прокуратура във Варна.

Плавателният съд се намира на рейд в пристанището на морската ни столица.

Откриха руски гражданин в морето, спасен от преминаващ кораб и починал на борда му

Към момента се извършва дезинфекция на кораба, а след това работата по изясняване на случая продължава с оглед от следовател и съдебен лекар.

Уведомени са компетентните здравни служби за вземане на мерки по отношение здравословното състояние на останалите членове на екипажа, както и за недопускане разпространението на инфекцията.

Незабавно по случая е образувано досъдебно производство за установяване на причините и обстоятелствата, при които е настъпила смъртта на мъжа. Разследването е възложено на Окръжен следствен отдел при прокуратурата.

Починалият готвач на борда на кораба "Царевна" е българин, съобщиха за БТА от Министерството на транспорта и съобщениятаМТС . На борда на плавателния съд е имало екипаж от 18 души, 17 от които българи и един украинец. По-рано днес стана ясно, че прокуратурата във Варна разследва смъртта на готвача на кораба, плаващ под малтийски флаг.

Плавателният съд е на рейд в българското пристанище. Според информацията, събрана до момента, целият екипаж на кораба е бил заразен с коронавирус. Готвачът е починал тази нощ.

В момента се извършва дезинфекция на кораба, а след това следовател и съдебен лекар ще направят оглед.

Уведомени са здравните служби, за да бъдат взети мерки за останалите членове на екипажа, както и за недопускане на разпространението на инфекцията.

Изпълнителна агенция "Морска администрация" Варна е получила сигнала за инцидента от агента на кораба Sea Parthner Ltd снощи в 23.35 часа. От МТС информират още, че корабът е застанал на котва за снабдяване и смяна на екипажа в 23.05 часа на 30 декември във Варненския залив.

Уведомени са следствените органи, Регионалната здравна инспекция и Националния борд за разследване на произшествията във въздушния, водния и железопътния транспорт и са предприети необходимите действия за изясняване на случая.