/ БТА
"Няма изненада" - така коментира рекордните данни на новозаразени у нас главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на БНТ.

"Това, което се случваше преди 2-3 седмици в Западна Европа, вече залива източната част. Средната заболеваемост в Европа е над 2000 на 100 000, тепърва в следващите седмици ще продължи нарастването в броя на случаите", прогнозира той..

"Много хора се чудят защо в новия план сме дали ударение на заеманите интензивни легла. Първо, отчитаме различната характеристика на Омикрон, който би следвало да преминава по-леко и да се заемат по-малко интензивни легла. У нас обаче, голям брой от населението са неваксинирани. Сами виждате, че всеки ден не по-малко от 90% в интензивните отделения са неимунизирани, така че ние имаме един термин - горивен материал за епидемията", обясни доц. Кунчев.

"Едно от най-неприятните качества на Омикрон е, че успя частично да заобиколи имунитетът от ваксините, процентът падна значително 50-60-70%, ако обаче имаше и бустерна доза, вече защитата е 70-80%, което не е никак малко", допълни доц. Кунчев.

"СЗО счита, че докато не се осигурят достатъчно ваксини за бедните страни, не би следвало богатите да си правят трета-четвърта бустерна доза" - така здравният инспектор коментира информацията за недостатъчна надеждност на бустерната доза ваксина.

Според него е вероятно с варианта Омикрон да се сложи край на пандемията.

"Омикрон ще привикне към нашия организъм и ще стане заболяване, с което ще се срещаме всяка година. Надяваме се, че след летния сезон той ще влезе в едно русло, в което дали ще се заразиш, не е толкова важно", каза още Кунчев.
 
БНТ