/ ThinkStock/Getty Images
Победителите в десетото издание на фестивала „Млада синя Земя“, посветен на Световния ден на Земята 22 април, ще бъдат наградени днес. Най-добрите произведения и изпълнения в конкурсна програма на събитието в категориите „Изобразително изкуство“, „Музика“, „Танц“ и „Млад изобретател“, ще бъдат отличени на финала на тазгодишно издание на фестивала, което започна през уикенда. 

Събитието се организира от Регионалния природонаучен музей в Пловдив и работи методично в посока възпитание  и образование на деца и възрастни по теми като биоразнообразието, екологията, опазването на околната среда и значимите видове растения и животни.

Над 100 деца от 6 учебни заведения участват в конкурсната програма на "Млада синя Земя". За пръв път в историята на фестивала, най-силно представената категория е „Музика“. Поради големият интерес към музикалните изяви тази година екипът на музея осигурява професионално озвучаване за участниците, а РИОСВ – Пловдив подкрепя фестивала с награден фонд и журиране на изпълненията. 

Другото ново и различно в тазгодишното издание на събитието е участието на партньори от екологични НПО, които се включват в празника с тематични работилници, игри и арт ателиета под надслов „Да посрещнем пролетта заедно!“. 

На откриването на конкурсната програма на "Млада синя Земя" ще присъстват кметът на Пловдив Иван Тотев и заместник-кметът по „Култура и туризъм“ Александър Държиков.