Иван Тотев в студиото на Дарик
Иван Тотев в студиото на Дарик / фото: Петър Тодоров
До 1 май на darik.bg може да дадете своя глас за Пловдив в класацията на Дарик „Кой е най-добрият град за живеене в България”, в която участват 27-те областни градове в страната
Иван Тотев за развитието на Пловдив
96957
Иван Тотев за развитието на Пловдив
  • Иван Тотев за развитието на Пловдив
Смятам, че два мандата кмет на Пловдив са достатъчни“. Това заяви в студиото на Дарик Пловдив градоначалникът на Пловдив Иван Тотев в отговор на въпрос ще се кандидатира ли за нов, трети мандат, на изборите догодина.
 
Това обаче не е само въпрос на личен избор, подчерта Тотев
 
"ГЕРБ е партия, в която няма значение кой какво иска. Въпросът е хората какво желаят и каква оценка ще даде ръководството на партията.  Но ако трябва да съм честен, като цяло смятам, че два мандата са прекалено достатъчни. И историята на Пловдив показва, че управници с повече от два мандата, са малко“, коментира той.
 
В последните години Пловдив се развива непрекъснато, категоричен беше Тотев. Инвестициите в инфраструктурата и в културата на града са постоянни. Усилията на администрацията за развитието на Стария град ще продължат и през тази година. След като през 2017 г. уникалната къща „Клианти“ в сърцето на архитектурния резерват отвори врати за посетители, сега работата на местната управа ще се съсредоточи върху Небет тепе.
 
Предвижда се там да една от локациите на Празниците на Стария град, както и на НОЩ-ите, които Общината ще организира тази година, след като от фондация „Отворени изкуства“ се отказаха. Освен това, за първи път във фестивалната история на града ще има и концерт на Небет тепе“, разказа градоначалникът.


Квартал „Капана“ и Природонаучният музей са другите проекти, с чиято реализация Пловдив може да се похвали през последните години. След направената мащабна реконструкция, арт кватралът се превърна в притегателно място за пловдивчани и гостите на града, а след направеният ремонт за близо 3 милиона лева, музеят се превърна в един от най-атрактивните и модерните в страна.

Големите проекти на Пловдив като „Модър-Царевец“, Вторият гребен канал, Голямоконарско шосе и Зоологическата градина към момента са на стендбай, поради ред причини – обжалвания, отчуждителни и административни процедури, стана ясно още от интервюто с Иван Тотев в студиото на Дарик. Очакванията на градоначалника са до края на тази година големите инфраструктурни ремонти в централната градска част да приключат.
 
„2018-та е годината, в която в досегашната история на Пловдив са предвидени най-много средства за култура. Над 80 са събитията в Културния календар на града, вече няма свободни дати за Римския стадион.

Домакинството на града като Европейска столица на културата е огромен успех, защото това е имиджов проект и води след себе си трансформация, която към момента не е позната за България. Ето например, спечелването на проекта „Пловдив 2019“ повлия много сериозно върху това да заинтригуваме вниманието на ЮНЕСКО с Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол, които вече са включени в индикативния списък на организацията
“, коментира още кметът.
 
По отношение на сроковете за реализация на другите важни за града проекти, като галерията на „Гладстон“, пл. "Централен", кино "Космос", новата галерия в бившия Детмаг "Снежанка" и Тютюневия град, Тотев подчерта, че не е задължително всички те да са приключили до началото на 2019 година, още повече, че в никакъв случай те не трябва да бъдат „претупани“ като реализация.
 
Инвеститорският интерес към града и региона вече се превърна в трайна тенденция и показател за това са последните официални данни, според които Пловдив изпревари София по брой разкрити нови работни места през 2017 година. Очаква се скоро още нови предприятия да отворят врати.
 
Според Тотев, въпреки новите детски градини, които бяха открити в Пловдив, броят им в момента е недостатъчен на фона на постоянния приток от хора от съседни региони, които се заселват и заживяват за постоянно в града на тепетата. Заради активното застрояване в последните години, което например е осезателно в район „Южен“, от администрацията подготвят промяна на Общия устройствен план на града с цел да се определят зоните на бъдещото застрояване, което ще е от типа ниско строителство.
 
Цялото интервю с Иван Тотев чуйте в прикачения звуков файл.

До 1 май на darik.bg можете да дадете своя глас за Пловдив в класацията на Дарик „Кой е най-добрият град за живеене в България”, в която участват 27-те областни градове в страната.