/ Областна администрация - Пловдив
Общинските трябва пазари да бъдат отворени, за да може производителите да реализират произведения от тях разсад, заяви днес в Съединение земеделксият министър Десислава Танева, която се срещна с производители на зеленчуци от региона. 

Кантарджиев: Козунаците са много хубаво нещо, ако са пакетирани, ще бъде идеално

Танева обяви, че ще предложи да бъдат отпуснати нисколихвени кредити до 30 милиона лева на производителите, които да могат да предлагат произведената от тях продукция направо в магазините, без посредници и прекупвачи.  По думите й тази вечер ще заседава Управителния съвет на ДФ "Земеделие".

"Ние смятаме да приемем няколко мерки довечера за подкрепа на оранжерийните производители и на стопаните, които произвеждат плодове и зеленчуци. Първата от тях  е 30 млн. лв. ресурс за нисколихвено кредитиране на производители на плодове и зеленчуци, до 75% от размера на обвързаната им подкрепа само при залог на плащанията по тази подкрепа, които са за следващата година и обичайно ги плащаме през март. Втората мярка е насочена към бенефициентите на държавната инвестиционна помощ за растениевъдството.

Танева: Риск за пренос на вируса през храна няма, веригите да продават родно производство


Оттам сме готово да платим авансово инвестиционната субсидия. Друга мярка за подкрепа на каналите за доставка на българското производство до крайния потребител на регионален принцип, за нея още се обмисля дали ще има ефект, определена помощ да получат местните търговци, които от местни производители  да предлагат домати  и краставици, оранжерийно производство", посочи Танева.

Доц. Кунчев:Самосъзнанието и спазването на мерките ще ни предпазят

"Адмирирали сме винаги да не се допускат прекупвачи на тържищата, но пазарите са различни", коментира още министърът. Тя допълни, че чак след като премине кризата с коронавируса и след отпадане на извънредното положение, ще бъдат набелязани мерки за подпомагане на земеделските производители не само с държавни средства, но и с пари от еврофондовете. Това щяло да стане най-рано в началото на есента, прогнозира министър Танева. 

Министърът пристигна в Съединение ден, след като бе оповестена заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с която се разрешава отварянето на кооперативните и фермерски пазари при необходимите мерки за сигурност на търговци, производители и граждани. 

Ананиев: Кметовете да не спират достъпа до пазари и земеделски площи

Пред Танева местни производители се оплакаха, че пазарите в околните градове и села, където досега са продавали разсада си, не работят.  Според областния управител Дани Каназирева пък, указанията, дадени от здравното министерство и Националния оперативен щаб, трябва да се спазват стриктно, а ограничителните  заповеди, наложени от местните органи извън Закона за здравето и актовете на здравния министър, трябва да бъдат отменени, както е записано и в заповедта.