/ БГНЕС
Правителството предвижда въвеждането на механизъм, чрез който държавата да поеме 60% от размера на заплатата на онези служители, които са заплашени от съкращения заради наложените ограничения върху бизнеса. Така фирмите, които търпят огромни загуби заради ограниченията, наложени им като мярка срещу разпространението на коронавируса, ще могат да се възползват подкрепа от страна за държавата за срок от 3 месеца, за да запазят заетостта.

Разсрочват сметките за ток, водата на самоотчет

Мярката може да бъде въведена чрез промени в Кодекса за социално осигуряване, обяви на брифинг финансовият министър Владислав Горанов, който, заедно с министъра на икономиката Владислав Горанов проведе среща с представителите на работодателските организации.

Помощта ще може да се получава чрез кандидатстване пред службите по заетостта.

Прокуратурата погва спекулантите на стоки от първа необходимост

Финансовият министър обяви още, че ще предложи увеличение с пакет от 500 млн. от капитала на Българската банка за развитие.

Горанов увери още, че държавата не е спряла да изпълнява своите задължения и подчерта, че е разкрита телефонна линия, на която всеки представител на бизнеса може да получи информация.

Министърът за пореден път подчерта, че наложените от правителството ограничения целят единствено да ограничат струпването на много хора на едно място. „Това не означава, че стопанският живот трябва да замре. Заповедта на министър Ананиев има една единствена цел – да ограничи струпването на много хора на едно място“, обясни той. 

Външно повиши индекса на риск при пътуване за редица държави

„При една подобна криза няма как да излезем всички сухи от водата. Ще има и бизнеси, които ще престанат да съществуват, каза още Горанов и допълни, че тази 3-месечна мярка дава шанс на добросъвестните работодатели да преминат през кризата.

Все още няма точна статистика колко е загубил бизнеса от наложените ограничения.

„Държавата през фиска не може да замени реалната икономика. Мерките трябва да търсят баланс между това стопанският живот да продължи и същевременно най-засегнатите от първите удари на ограниченията, които налага епидемиологичната обстановка, да могат да получат достатъчно подкрепа, за да продължат да функционират. Тези мерки са с хоризонт до няколко месеца. Тънкият баланс между използването на резервите, за да можем максимално плавно да преминем през кризата, изисква много добър и постоянен диалог и здрав и хладен разум в представителите на отделните засегнати страни", каза още Владислав Горанов.