полиция
полиция / МВР
Поставени в условията на извънредно положение, хората са склонни да действат прибързано, под влияние на силни емоции. Същевременно, тази ситуация е „добра среда” за развиване на престъпни намерения. Това съобщават от МВР.

От полицията ни съветват как да се предпазим от недобронамерени лица.

Основното правило, от което всеки трябва да тръгне, е проверка на достоверността на информацията. Тя може да се окаже заблуждаваща и използвана с цел извършване на престъпление. От МВР съветват да не се дават пари по никакъв повод, а вместо това да се обадим на телефон 112.

Измамниците успешно използват желанието на хората да помагат на полицията, други ще се възползват от страха и несигурността около разпространението на коронавируса.

Всяко телефонно обаждане трябва да се разглежда с доза скептицизъм, ако дадена „организация“ или „институция“ подтикват да се дадат пари във връзка с разпространението на коронавируса.

„Ало“ измамите могат да се случат по всяко време на денонощието – както докато сме вкъщи, така и докато сме на работа, припомнят от полицията. Матрицата при телефонните измами е една - по телефона искат пари, схемите са различни. Използвайки ситуацията в момента е възможно сценариите за телефонни измами да бъдат свързани с коронавируса.
 
Част от универсалните примери са: полицията търси съдействие от вас при провеждане на операция за задържане на телефонни измамници; обаждане от непознат, който се представя за лекар, твърди, че Ваш близък или роднина е заразен с коронавирус и е необходимо да заплатите определена сума за неговото лечение; плащане на пари за освобождаване на колетна пратка, съдържаща лекарства, ваксини, отвари и други за лечение на коронавирус инфекция или медицински предпазни средства като маски, ръкавици и т.н.

Даване на „капаро“ за закупуване на лекарства, ваксини срещу коронавирус, медицински предпазни средства и други на по-изгодни цени също влизат в това полезрение.

От МВР призовават да не се доверяваме на мними обаждания от непознати или такива, представящи се за полицаи, лекари, ваши близки или роднини, особено ако искат пари за лечение на коронавирус, закупуване на ваксина или медикамент.

Към момента няма ваксини, таблетки, отвари, лосиони или други продукти с рецепта или без рецепта, за „излекуване“ от COVID-19 – онлайн или в магазин. 

Ако имате съмнения, че ваш близък или роднина е заразен с коронавирус потърсете информация от здравните власти или се свържете с тел. 112.

Също така трябва да се игнорират онлайн оферти за ваксини, лекарства или добавки, които са етикирани, че „лекуват“ коронавируса.

В случай на  посещение на домашния адрес от непознати, независимо дали са облечени в защитни медицински облекла, изисквайте задължителна легитимация за удостоверяване на принадлежността им към органите на МВР или здравните власти, съветват още от полицията.

По отношение на кражбите и грабежите, от МВР съветват гражданите да използваме електронни начини на плащанията там (чрез банкови карти), където е възможно, както и да не носим голяма сума пари в брой със себе си. Съхраняването на големи парични средства по домовете също не е препоръчително.

Органите на реда имат препоръки и към търговците. Големите парични суми също се препоръчват да се депозират в банкови институции.
Необходими са и мерки за охрана на стоките, които остават в наличност в тъговските обекти.

Вземете мерки за охраната на стоките, които остават в наличност в търговските обекти.

Юридически лица, които ще продължат да работят по време на извънредното положение (хранителни магазини и аптеки), и към момента генерират значителен оборот – да създадат организация за ежедневно инкасиране на паричните средства, а при необходимост и по няколко пъти на ден, с оглед недопускане на събиране и пренасяне на големи парични суми. В работещи търговски обекти, при необходимост, да се засили допълнително охраната.

Не се предоверявайте на обяви в интернет сайтове, предлагащи хранителни продукти и стоки от първа необходимост от неизвестни източници, както и не пазарувайте от импровизирани пазари, посочват от МВР. Бъдете бдителни при теглене и разплащане с електронни платежни инструменти, с оглед неправомерно придобиване на данни от тях.

Лекарствата трябва да бъдат закупувани единствено от лицензирани аптеки и дрогерии, които имат съответното разрешение.

Дрогериите и сайтовете за продажба на лекарствени продукти по интернет могат да предлагат само лекарства, които не се отпускат по лекарско предписание.

Не всички предпазни маски, облекла и антибактериални гелове са медицински изделия. Такива са само тези, закупени от лицензираните аптеки и дрогерии.

В случаи на установени завишени цени на предлагани лекарствени продукти и медикаменти, сезирайте компетентните органи – Изпълнителната агенция по лекарствата – (ИАЛ), Комисията за защита на потребителите – (КЗП), Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти – (НСЦРЛП), или  подайте сигнал на тел.112.