/ БГНЕС
Масови проверки за цените на лекарствата и хранителните стоки ще се извършват в цялата страна
Прокуратурата започва масирани проверки заради случаите на спекула с цените на стоките от първа необходимост – храни и лекарства, стана ясно от думите на главния прокурор Иван Гешев.

Гешев проведе работна среща с председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и главния секретар на МВР Ивайло Иванов, на която са обсъдени необходимите действия по ограничаване разпространението на новия коронавирус COVID-19.

Вътрешният министър: 400 души в страната са под карантина

Главният прокурор обяви, че основните рискове в момент на извънредна ситуация са два – поставените под карантина лица да се опитват да избягат от нея, за което те вече ще носят завишена наказателна отговорност, както и регистрираните нови опити за телефонни измами, свързани с разпространението на коронавируса.

„Съвместно с МВР се направили организация за своевременна реакция във всеки един случай“, увери Гешев. Той призова за въвеждането на още по-строги мерки за ограничаване на разпространението на вируса и отправи апел към гражданите да спазват стриктно указанията на здравните власти. За пример пък даде указанията за спиране на кабинковия лифт във ски зоната на Банско. 

Ски зоната в Пампорово затваря заради коронавируса

„За всички трябва да е ясно, че икономика се възстановява, но не така стоят нещата с човешкия живот. Това е най-важната цел – да запазим живота и здравето на българските граждани“, настоя още Иван Гешев и допълни: „Ние сме народ, минал през много изпитания – войни, глад, болести. Ще минем и през тази кризисна ситуация, сигурен съм“.  Главният прокурор увери, че прокуратурата продължава да работи на предела на своите възможности, дори в условията на криза и благодари на всички лекари и доброволци, които са на първа линия в борбата със заразата.

„Трябва да сме сплотени и да действаме като нация и общност, а не като отделни изплашени индивиди“, призова още главният прокурор.

От своя страна ген. Мутафчийски отново потвърди, че най-големият проблем си остава нарушаването на карантина. „Ще се увеличава броят на контактните лица, които са под домашна карантина, което изисква и по-строги мерки за спазването ѝ“, обясни той, призовавайки за по-твърди мерки за налагането на принудителния престой вкъщи.

До този момент досъдебните производство за нарушаване на карантината са шест - четири в София и по едно във Враца и Монтана, уточни главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

Български туристи блокирани в Мароко

Властите увериха още, че ще бъдат безкомпромисни и срещу опитите за телефонни измами, както и срещу разпространението на фалшиви новини, които използват страховете на хората заради обявеното извънредно положение. В тази връзка главният прокурор призова законодателния орган да преразгледа текстовете в Наказателния кодекс, предвиждащи санкции срещу разпространението на невярна информация с цел всяване на паника сред хората. 

Между временно от Кризисния щаб обявиха, че вторият случай на заразен с COVID-19 в Банско все още не е официално потвърден от националната лаборатория.