/ БГНЕС
Агнешко има и за Великден, и за Гергьовден, и за 24 май, каза земеделският министър
"Риск за пренасяне на коронавируса през храна няма. Храната не е преносител, но тя трябва да бъде опакована", заяви земеделският министър Десислава Танева в "Здравей, България" по NOVA.

Такива са инструкциите на европейските органи, но все пак всяко измиване е по-доброто нещо в условията на епидемия, заключи тя.

Министър Танева отправи апел към търговските вериги в момента на днешната криза да зареждат на първо място родни хранителни продукти, плодове и зеленчуци. От думите й стана ясно, че като за начало това е само призив, но намекна, че ако магазините не го направят, може да стане и задължително.

"Призовавам за национално отговорно мислене независимо чии са собствениците на съответните обекти. Нашата задача е как производството на българския земеделски производител да стигне до магазините. Смятам, че трябва да има разбиране, че първо трябва да се продават и доставят българските производства. Призовавам още веднъж търговските вериги, че ние сме във време на пандемия и опазването на здравето, поминъка на всеки оператор, е национален приоритет. Да провокираме доставката в магазина да бъде от български производители", апелира Десислава Танева.

Земеделският министър даде за пример търговските вериги в Германия и Франция, където вече са започнали по свое желание да изкупуват националната продукция и да зареждат магазините си с нея на първо място, за да подкрепят националните си производители в момента на криза.

"Там веригите са увеличили доставките от местни производители. Призовавам ги за българското...", обърна се Танева към търговците у нас. Тя напомни, че повечето земеделски производители у нас са дребни, нямат необходимите бази и логистика, но веригите да се нагърбят с разходите и да проявят солидарност в този момент. "Категорично можем да се изхранваме, операторите трябва да направят необходимото", каза тя. "Не е заплаха, но грижата за човека е най-важната в днешно време - човекът да е здрав и да има поминък", добави Танева.

Тя съобщи, че заради информация, че се вдигат цени на продукти, за които в България има предостатъчно запаси, започват регулярни проверки по магазините от БАБХ. Земеделският министър даде пример с неоснователно завишена цена на брашното в някои обекти.

"Агнета имаме достатъчно и за Великден, и за Гергьовден, и за 24 май - че и отгоре даже", категорична беше Десислава Танева. Земеделското министерство е предоставило подкрепа на 64 кланници с по 7 лв. за агне за обработка и доставка на краен пазар заради това, че нашата страна е и голям износител, а в момента и това е затруднено.