Съветниците си намалиха заплатите с отвращение
Съветниците си намалиха заплатите с отвращение / netinfo

С 36 гласа „за” от 49 гласували общинските съветници отмениха тайно вдигнатите си преди 20 дни хонорари. В хода на дебата мнозина признаха, че са били наясно какво гласуват още на предишната сесия, макар досега да твърдяха, че са били подведени.

Решението за увеличение на възнагражденията на съветниците от 80 на 180 лева бе спряно от областния управител като незаконосъобразно, тъй като бе прието без мотивировка и като част от друго решение, касаещо структурата на район „Западен”. Решението за отмяната бе внесено от трите групи на управляващото мнозинство – ОДС, ВМРО и ДПС. От БСП припомниха, че точно те са сезирали областния управител и обвиниха мнозинството в преписване на заслуги.

90% от колегите знаеха, че вдигат ръка за увеличаване на нашите хонорари, заяви в залата на Общинския съвет Светлана Грозданова от Демократическата партия. Председателят на Общинския съвет Страшимир Дочков и заместникът му от БСП Георги Атанасов също признаха, че са разбрали смисъла на решението в момента на неговото гласуване. Председателят на групата на левицата Николай Радев предложи като преамбюл на решението за отмяна на увеличението на заплатите си съветниците да запишат „Изложихме се безкрайно”.

Съветници от всички групи изразиха мнение, че намаляването на вдигнатите хонорари е популизъм и неуважение към собствения им труд. Против отмяната на увеличението обаче гласуваха само Андрей Захариев, Радослав Караславов и Стоянка Димитрова от НДСВ и независимия Ахмед Азимов. Шестима се въздържаха, а мнозина от подкрепилите отмяната на увеличението признаха, че са го направили „с отвращение” .

С този акт на общинския бюджет се спестяват около 60 000 лв, достатъчни за ремонт на една детска градина.