Синя зона
Синя зона / Дарик, архив
Чавдар Чавдаров за безплатното паркиране в Пазарджик
97545
Чавдар Чавдаров за безплатното паркиране в Пазарджик
  • Чавдар Чавдаров за безплатното паркиране в Пазарджик
Общински съветници от Пазарджик оспорват заповед на кмета на града Тодор Попов, ограничаваща правото им на безплатно паркиране. В нея се казва, че те могат да ползват тази привилегия само на две места – на улиците „Княгиня Мария Луиза“ и „Цанко Церковски“, докато досега пропуските им бяха валидни за всички обществени паркинги.

Днес следобед жалбата, подкрепена от 7 съветници, ще бъде внесена в съда, съобщи един от недоволните – адвокат Чавдар Чавдаров. Мотивът е, че градоначалникът не може да отнема права, дадени по силата на Наредба на Общинския съвет, затова искането е заповедта да бъде обявена за нищожна.

Тя ще бъде атакувана само в частта ѝ, отнасяща се за общинските съветници, тъй като за нея има т. нар. правен интерес. Ограничения са въведени и за джипитата и свещениците, които пък вече могат да паркират безплатно само до 1 час, след което трябва да се таксуват. Пропуските на работещите в общинската администрация пък са отнети. Никой освен тях самите обаче не може да обжалва тези точки от заповедта, тъй като е юридически недопустимо, обясни адвокат Чавдаров. Той определя заповедта на градоначалника като своеволие и превишаване на правомощия. По думите му, въпросът е принципен, тъй като с действията си Попов се опитва да дискредитира Общинския съвет като орган на власт.

Ограниченията предизвикаха бурни спорове при последната сесия на Общинския съвет. Тогава Тодор Попов отговори на нападките, че съветниците са преди всичко граждани като всички останали и след това – служители с привилегии. И след като местата за краткосрочнопаркиране в централната градска част недостигат, е наложително да се въведе по-строг ред при ползването им.

Чуйте повече от адвокат Чавдар Чавдаров в аудиото