Съдия от Първомай беседва с ученици за домашното насилие
Съдия от Първомай беседва с ученици за домашното насилие / Съдебна палата, Пловдив
София Монева, и. ф. административен ръководител – председател на Районен съд – Първомай, беседва с учениците от VII клас на Основно училище „Христо Ботев“, село Градина, на тема „Домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на жертвите“. Инициативата е в рамките на организираната съвместно от Министерство на образованието и науката и Висш съдебен съвет Образователна програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Съдия Монева подари на всеки ученик „Моята книжка за домашно насилие“, любезно предоставена за целта на Образователната програма от Фондация „Международна социална служба - България“. Децата научиха що е домашно насилие, какви видове бива то, как се разпознава, кой може да го упражнява и каква защита е предвидена за жертвите според българската нормативна уредба.

Беседата с учениците на Основно училище „Христо Ботев“ е последна от поредицата планувани срещи, организирани от първоинстанционния съд в рамките на Образователната програма. Децата вече се запознаха с основните понятия в правото (що е право, на какви области се разделя; що е държава, кои са нейните елементи; какво представляват законовите и подзаконовите нормативни актове), с разделението на властите според Конституцията на Република България (що е законодателна, изпълнителна и съдебна власт, какви са характеристиката, функциите, управлението и структурата на съдебната власт; каква е структурата на съдилищата в Република България), с правата и отговорностите на гражданите според Конституцията на Република България и правата на децата според Закона за закрила на детето, както и с агресията в училище и възпитателните мерки, които се налагат на деца с противообществени прояви.

Учениците подготвят изложба със собствени рисунки на тема „Съдът през детските очи“, която от началото на месец април ще бъде експонирана във фоайето на Съдебната палата.

Инициативата ще приключи на 16 април 2019 година в обявения от Районен съд – Първомай Ден на отворените врати, когато участниците в Образователната програма ще затвърдят наученото чрез провеждане на викторина и симулативен съдебен процес.