/ DarikNews
Обявиха частична грипна ваканция в Пловдив и Раковски
Студентка от Пловдив е под карантина, след като обиколила цяла Европа, преди да се върне под тепетата, съобщи днес пред журналисти д-р Моника Троянчева, шеф на дирекция "Надзор на на заразните болести" в РЗИ-Пловдив.

Борисов: Ако хиляди останат под карантина с болнични, НОИ ще се изпразни

Момичето тръгнало от Германия, минало за три дни през Рим, после прелетяла до Истанбул и влязла през ГКПП "Капитан Андреево" в България. От РЗИ-Хасково са информирали здравната инспекция в Пловдив, че студентката трябва да бъде поставена под карантина у дома си.

Продължават да са под карантина и учениците от Математическата гимназия в Пловдив, които бяха в Италия на стаж. Една жена е приета в Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Св. Георги", тъй като се усъмнила, че грипоподобните й симптоми може да са от коронавирус.

Утре най-вероятно резултатите от пробата й ще са готови. Отрицателен за коронавирус е тестът на 7-годишното дете, дошло от Мюнхен преди 18 дни и лежало в Педиатрията на УМБАЛ "Св. Георги", казаха още от РЗИ.

Две нови проби на ученици от Стара Загора се изследват за коронавирус

Днес бе сформиран кризисен щаб за Пловдивска област, с участието на шефовете на всички болници в региона, РЗИ, Лекарския съюз, общините, полицията, ДАНС и др. Той ще заседава всяка седмица, за да контролира ситуацията в областта.

Вече са заделени легла за евентуални случаи на заразени с коронавирус в две пловдивски болници и в карловската болница. 46 са леглата в УМБАЛ "Св. Георги", 38 легла в УМБАЛ "Пловдив" и 10 - в Карлово. 

Засега в областта няма нито един регистриран случай, съобщи областният управител Дани Каназирева, която е председател на кризисния щаб. Взети са всички мерки за пристигащите от засегнатите страни в Западна Европа и Китай на пловдивското летище, поясни тя. Утре ще бъде извършена инспекция на летището, за да се види дали взетите мерки работят. 

Децата в Инфекциозното в Стара Загора нямат коронавирус

От РЗИ посъветваха да не се създава паника сред населението, още повече, че в Пловдивско има завишение на броя на болните от грип тип ВВтората грипна вълна вече е засегнала две училища в Пловдив - ОУ "Алеко Константинов" и ОУ "Княз Александър І", както и две - в Раковски, които са в грипна ваканция до понеделник. 

Очаква се епидемични мерки и ваканция в близките дни да се обяви и за други учебни заведения, тъй като има увеличение на острите респиратортни заболявания в региона и се повишават училищата, в които над 70% от децата са заболели.

Втората грипна вълна обаче няма нищо общо с коронавируса, каза областният управител. От РЗИ пък посъветваха всички, които са притеснени, да се тестват първо за грип в лабораториите в града под тепетата, където има бързи тестове за това.

Две деца с грипоподобни симптоми са настанени в Инфекциозното отделение в Стара Загора

Едва, когато се отхвърли грип и болният има контакт или идва от Западна Европа, да се пристъпват към тестовете за корона вирус
. Тестовете за грип обаче не са безплатни, предупредиха от здравната инспекция.