/ БГНЕС
Българо-американската летателна тренировка “Тракийски орел-2018“ беше открита в авиобаза Граф Игнатиево, съобщиха от Министерството на отбраната.
 
Двустранните полети с изтребителите F-15C/D на 123-та експедиционна авиационна ескадрила от състава на 142-ро авиационно крило на Националната гвардия на щата Орегон ще продължат до 8 юни 2018 г.

От българска страна участват самолети МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, Л-39 от Учебната авиационна група в Долна Митрополия, както и формирования от Зенитно-ракетни войски на Военновъздушните сили и Сухопътни войски.
 
Основните цели на тренировката са постигане на по-висока оперативна съвместимост на българските Военновъздушни сили за участие в операции под егидата на НАТО, повишаване на теоретичната, летателната и тактическа подготовка на личния състав, както и усъвършенстване на процедурите по логистично осигуряване и поддръжка на гостуващи формирования.
 
По време на летателната тренировка ще се изпълняват задачи в пълния спектър на подготовките, водени от родовете войски от Военновъздушните сили. 
 
В средата на месеца е планирано тридневно пребазиране на американски F-16 от 52-ро авиационно крило на Военновъздушните сили на САЩ в Европа, Шпангдалем, които ще се включат в тренировъчните полети с българските и американски изтребителни екипажи.
 
По време на тренировката ще бъдат изпълнени съвместни задачи във въздуха с изтребители „Eurofighter Typhoon“ от състава на Кралските Военновъздушни сили и екипажи на румънските ВВС, които ще оперират от авиобаза Михаил Когълничану в Румъния.