Стартира изпълнението на проекта за втората по-големина многофункционална зала в България
Стартира изпълнението на проекта за втората по-големина многофункционална зала в България / снимка: Sofia Photo Agency, архив

 

Предложение за придобиване на недовършената спортна зала, на мястото на бившия колодрум в Пловдив, ще бъде внесено в извънреден порядък на сесията на Общинския съвет в четвъртък. Това ще стане чрез изкупуване на активите на колоездачно дружество „Цар Симеон", което е собственик на залата, заедно с всички дългове към банки и доставчици, обясни кметът Иван Тотев. Сумата, нужна за придобиване на имота е в размер на 7.8 млн.лева, като за довършването й ще бъдат нужни още около 8 млн., обясни Тотев. Предвижда се новата зала да разполага с до 12 хиляди места и колоездачна писта. На колоездачното дружество ще бъдат предоставени безвъзмездно за 10 години 280 кв. м площ със съблекални, бани и стаи за допинг контрол. „Цар Симеон" ще придобие и 50% от правото на строеж на хотелска част, но само ако тя бъде реализирана в следващите 5 години, обясни Иван Тотев.

На изнесеното си заседание в Пловдив през месец декември миналата година правителството реши да отпусне общо 15 млн. лева за довърпване на залата.

Първоначалната идея беше активите на колоездачно дружество „Цар Симеон" да бъдат апортирани в ново дружество, в което държавата да влезе с едно от дружествата на спортното министерство. Държавната част, която беше предвидено да бъде 80%, след завършването на обекта ще бъде предоставена на Община Пловдив.

Този вариант обаче включваше обекта да бъде предоставен за публична продан и имаше шанс общината да не успее да го купи, обясни още Тотев. Той бе категоричен, че ако точката бъде приета от Общинския съвет, ще бъде обявен конкурс по Закона за обществените поръчки за довършване на залата на стойност 7.5 млн. лева. Ако всичко мине добре, до края на 2013-та година Пловдив ще има втората по-големина многофункционална зала в България и единствена на Балканския полуостров, която разполага и с колоездачна писта.