Собственикът на частния парк продава парцела на актуална цена
Собственикът на частния парк продава парцела на актуална цена / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Собственикът на частния парк зад хотел "Санкт Петербург" желае независими оценители да направят оценка на терена. Искането е едно от трите, които Байрям Солак е поставил пред местната управа за терена от 16 дка, стана ясно след срещата в община Пловдив по казуса. Кметът на "Северен" Ральо Ралев обясни, че администрацията приема условието и ще изготви ескпертизата.
 
Другите две обаче поставени искания са неоснователни и не са в правомощията на Общината, обясни Ралев. Първото е за премахването на електически кабел, прекаран през терена още по времето на предишния собственик и за което има дадено още тогава разрешение, а второто е за събаряне на бункера, който се намира в парцела.

Мястото е частна собственост. Ако съоръжението е било на военните, ще се търси начин чрез Областна управа да се реши проблема, добави кметът на "Северен".


В неделя от инициативния комитет на жителите на района свикват общо събрание в парка, на което ще бъдат оповестени и дебатирани исканията на собственика, за да може след това хората от квартала да излязат с официално становище по казуса.

Припомням, че преди срещата в Община Пловдив пловдивчани облякоха жълти жилетки в защита на запазването на парка зад хотел "Санкт Петербург".

Собственикът на частния парк продава парцела на актуална цена
Искра Койчева, Дарик Пловдив

На сесията на Общинския съвет миналата седмица живеещите в района, които излязоха на протести срещу застрояването на парцела, заявиха своите искания пред градските старейшини.  Жителите на "Северен" притиснаха с въпросите си и градоначалника. Иван Тотев им обясни тогава, че ако се налага, за да може зеленото пространство да остане място за отдих и игра, както досега, парцелът може да бъде купен от Общината, но не за повече от сумата, за колкото е продаден при последната сделка - 1,1 милиона лева.

Пловдивчани облякоха жълти жилетки в защита на парка в Северен
Искра Койчева, Дарик Пловдив

Теренът е изцяло частен от 15 години насам. Препродаван е няколко пъти. Апортиран е преди години от общината в дружеството „Пълдинтур инвест“, чрез което бизнесменът Георги Гергов получи контрол над Панаира, част от Стария град и редица други имоти, като този до хотел „Санкт Петербург“. 

След това обаче „Пълдинтур инвест“продава парцела на сегашния собственик Байрям Солак.