/ Искра Койчева, Дарик Пловдив
След 2 години Пловдив ще бъде домакин на сесията на Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM). Това стана ясно на откриването на академичната конференция в града под тепетата, на който водещи експерти ще представят резултатите от проучванията на Голямата базилика, направени между 2015 и 2017 година.
 
Освен презентациите на участниците, двудневната програма на форума включва и посещение на Епископската базилика и Малката базилика, както и откриване на тематична изложба с артефакти от Епископската базилика в Арехологическия музей в Пловдив. Материалите от конференцията впоследствие ще бъдат публикувани в сборник.
 
Организатори на събитието са Община Пловдив, Регионалният археологически музей в града под тепетата и фондация „Америка за България“.

Форумът беше открит от зам.-министъра на културата Амелия Гешева, кмета на Пловдив Иван Тотев, заместника му Александър Държиков, Ленко Ленков от Фондация „Америка за България“ и директорът на Археологическия музей в града под тепетата Костадин Кисьов.