/ Адриан Кулев
С „мълчано” хоро посрещнаха Еньовден на Фестивала на цветята в Смолянско
101846
С „мълчано” хоро посрещнаха Еньовден на Фестивала на цветята в Смолянско
  • С „мълчано” хоро посрещнаха Еньовден на Фестивала на цветята в Смолянско
С „мълчано” хоро посрещнаха Еньовден на Фестивала на дивите цветя в Родопите. Ритуалът, който е традиция от десетилетия, бе изпълнен рано тази сутрин в смолянското село Горна Арда.

На Еньовден всяка билка добива целебна сила и всяко гадание се сбъдва

Той привлече десетки гости и туристи за „Еньовденската магия на с. Горна Арда”.  Ритуалът се изпълнява от танцьорки от клуб „Хоро”- Смолян. Бране на билки по зори и „мълчано” хоро по росните ливади на Горна Арда са част от възстановените обреди.

Адриан Кулев

"Празничната програма в Горна Арда е допълнена с базар на билки и дегустация на местни родопски ястия. Фестивалът на дивите цветя в Родопите се наложи като традиционен, привличайки все повече гости и туристи всяка година", коментират организаторите.

Традициите оживяват за Еньовден на Авренска поляна

Събитието съчетава представянето на биологичното разнообразие на планинския район, местните традиции и фолклор. Фестивалната програма продължава до 30 юни с работилница за килимчета от вълшебни цветя, ботанически тур „Фотоприключения в Горното поречие на р. Арда”, наблюдения на редки растения по поречието на река Есенна и други.

Чуйте повече в звуковия файл: