/ netinfo
Всенародното веселие с носия в местност Авренска поляна ще премине под формата на пикник, с много народна музика и ритуали
Всенародното веселие с носия в местност Авренска поляна
97894
Всенародното веселие с носия в местност Авренска поляна
  • Всенародното веселие с носия в местност Авренска поляна
Двудневно всенародно веселие с носия ще се проведе този уикенд само на 18 км от Варна. Фолклорният празник ще се състои в местността Авренска поляна край Белослав, като ще започне в събота сутринта и ще продължи и до обяд в неделя, когато се чества Еньовден. 

Единственото задължително условие за присъстващите ще бъде облеклото.  Изискванията са за автентична или сценична носия, част или елемент от носия, уточняват организаторите.

Стягат двудневно веселие с носия край Варна

Всенародното веселие до Белослав е вдъхновено от фестивала на народната носия край Жеравна, но без дългия път до там и липсата на места за спане край Жеравна и Котел, разкри пред Дарик Радослав Радков, който е един от организаторите.  

В програмата са включени много музика на живо, конкурс за автентична носия, нестинарски танц и посрещане на слънцето с ритуално измиване в росата в неделя сутрин.

Всенародното веселие с носия в местност Авренска поляна ще премине под формата на пикник. Домашно приготвената храна ще е разрешена. Ще бъде позволено и ползването на обезопасени скари. На място ще има и кетъринг- скара по стари хайдушки рецепти, разкри Славян Стоянов, който също е сред организаторите.

На поляната ще бъде обособено сценично пространство, място за голям огън и хора. Цялото останало пространство може да се ползва за палатков лагер. Сред атракциите ще са стрелбище с лък, Еньова люлка и възможност за всеки желаещ да се потопи в тайните на грънчарството (подробна програма на събитието може да видите ТУК). 

netinfo

На поляната ще бъде напръскано срещу комари и кърлежи, но въпреки това се препоръчва носенето на собствени мазила и пръскала. Тъй като местата за паркиране край Авренска поляна са ограничени, организаторите съветват посетителите по възможност да оставят колите си в Белослав или по пътя към поляната. Тя се намира само на 20 минути пеша от центъра на града. От там до поляната ще има указателни табели.

На двудневното веселие край Белослав се очаква да присъстват около 1500 души. Идеята е то да стане традиционно.

Повече за събитието ще откриете в аудио зоната.