/ istoryavshevici.blogspot.bg
Всенародно веселие с носия ще се проведе навръх Еньовден в местността Авренска поляна край Белослав. Фолклорният празник ще се състои на 23-24 юни, става ясно от Фейсбук поканата за събитието.  

Единственото задължително условие за присъстващите ще бъде облеклото. Изискванията са за автентична носия, ансамблова/сценична носия или 
 част или елемент от носия, уточняват организаторите - Народно читалище "Съзнание 1926" в Белослав, „Виртуален музей на България“, проект "История в шевици", „Фестивал на Шевицата“, Радослав Радков и приятели.

Всенародно веселие с носия ще премине под формата на пикник. Домашно приготвената храна ще е разрешена. Ще бъде позволено и ползването на обезопасени скари. На поляната ще има и фирма за кетъринг, която ще предлага храна,  приготвена по стари хайдушки рецепти.

В събитието ще се включат оркестър "Белослав" и самодейци от община Белослав. Ще участват и няколко танцови състава и няколко певици. Предвидени са още нестинарски танц и конкурс за автентична носия.

За тези, които искат да наемат носия, ще бъде осигурена възможност за това срещу 10 лева за двата дни.

istoryavshevici.blogspot.bg

Авренската поляна  (на 18 км от Варна) е една от най-живописните дестинации в областта. Широка и слънчева поляна, която свършва в отвесни побити камъни, свидетели на хилядолетната история на местността. Край поляната тече студена и бистра вода в чешма с много корита. В тази местност растат много лековити билки, а също и интересен вид кактуси, които привличат туристи.

На поляната ще бъде обособено сценично пространство, място за голям огън и хора. Цялото останало пространство може да се ползва за палатков лагер. До поляната може да се стигне и пеш, и с превозно средство, като на мястото има паркинг.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК