/ Искра Койчева, Дарик Пловдив
Класиране ученици Пловдив
98073
Класиране ученици Пловдив
  • Класиране ученици Пловдив
Езиковите гимназии  „Пловдив“ и  „Иван Вазов“ за поредна година са най-предпочитаните от седмокласниците. Резултатите обяви официално директорът на РУО-Пловдив Иванка Киркова, която уточни, че в сравнение с баловете от миналата година, няма значителни разлики.
 
С най-висок максимален бал са две момичета, приети в английската и в математическата гимназия – съответно 495.000 и 494.000. На трето място в Пловдив е момче от ЕГ „Иван Вазов“ с чуждоезиков профил немски език - 490.000, съобщи Рангел Райчев, старши експерт в РУО.

80% от първокласниците са приети по първо желание и при новото класиране в Пловдив

Най-желаните паралелки от седмокласниците са отново тези с усилено изучаване на английски език - общо 1370 заяления са подадени в ЕГ „Иван Вазов“, с едно по-малко в ЕГ „Пловдив“, следвана от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ с под 1200 подадени молби за прием.
 
Близо 5000 са явилите се седмокласници на външно оценяване тази година, като 938 не са приети. Те или ще останат в същите учебни заведения, или ще бъдат пренасочени към други.

14 ще са закритите паралелки в областта от новата учебна година - 11 от тях са в Пловдив, а останалите 3 в училища в Калофер, Куклен и Лъки.

От утре до 6 юли включително ще бъде записването на приетите ученици след първо класиране.

Автор: Денислава Златанова

Още подробности чуйте в звуковия файл