Роми отказват да чистят – не харесват заплатата от 250лв.
Роми отказват да чистят – не харесват заплатата от 250лв. / netinfo
7 са незаконните сметища около Руския пазар в Пловдив, стана ясно на днешната среща в район “Северен”, на която бе обсъден проблемът с голямата мръсотия в квартала около КАТ и ромската Шекер махала. Местата, където се трупат боклуците, се чистят редовно, но усилието на служителите от “Чистота” остава безрезултатно, тъй като за кратко време те се превръщат отново в сметища, категорични са участниците в срещата.

Пространството около ул. „Напредък” срещу КАТ да се озелени и да бъдат поставени десет допълнителни кoнтейнера за изхвърляне на отпадъците, предложи кметът на район „Северен” Ина Филипова.

На търговците от пазара ще бъде предложено да заградят мястото със свои рекламни пана.

Четирима роми ще бъдат назначени в Общинска охрана”, за да отговарят за реда при изхвърлянето на боклука на жителите от Шекер Махала, съобщи директорът на дружеството Георги Бояджиев. Представителите на фирмата обаче заявиха, че ромите отказвали да работят за 250 лв. заплата.

Представителят на концесионера на Руския пазар – Росен Горелов припомни , че има второ нерегламентирано тържище, което също генерира боклук. За тези търговци ще се обмислят допълнителни такси, каза заместник-кметът на район “Северен” Стефан Дедев.

Проблемът с голямото замърсяване идва от каруците, с които ромите извозват битовите си отпадъци. До момента от Общинска охрана са направили 57 акта и снимали номерата нарушителите с личните си телефони.

Концесионерът на Руския пазар “Търговски център Север” ООД настоява част от терена да бъде пригоден за временен паркинг.