избори
избори / Дарик радио, Архив
Kрайният срок за регистрация на кандидат-депутатските листи за извънредните парламентарни изборите, насрочени на 26 март, е до 17.00 часа утре (21 февруари).  В Районната избирателна комисия в Пловдив-град до момента е регистриран единствено Инициативен комитет за издигане на Никола Йонков Йотов като независим кандидат за народен представител.
 
Повечето лидери на политическите партии смятат, че ще повторят резултатите си от парламентарните избори през 2015 г. Водачи на листите в Пловдив, които са известни до този момента, са Бойко Борисов от ГЕРБ, социологът Иво Христов от БСП за България, бившият министър на отбраната Николай Ненчев от Реформаторския блок и екскметът Славчо Атанасов от коалиция "Обединени патриоти".
 
Разкъсаното дясно ще доведе до още по-голям отлив на десни избиратели на тези избори в Пловдив. Категоричните си прогнози заявиха в ефира на Дарик представителите на партиите от Реформаторския блок, Патриотичния фронт, Нова Република и Да, България.
 
Районната избирателна комисия за Пловдив- област(17) е оставила без уважение жалба на КП „България без цензура”, подадена от официалния представител, известната ни лекоатлетка Тезджан Наимова, във връзка с проведени консултации за съставите на СИК на територията на община Родопи.
 
В жалбата се твърди, че при консултациите незаконосъобразно са разпределени полагащите се членове от квотата на КП „ББЦ“ между останалите политически субекти, в противоречие на т.1 от Решение № 4183-НС от 01.02.2017г. на ЦИК.
 
Според представения от община Родопи Протокол от 15.02.2017г., консултациите са проведени без да се явят и да участват представители на КП „ББЦ“. Приложима е т.1 от Решение № 4183-НС от 01.02.2017г. на ЦИК – „В случай че парламентарно представените партии и коалиции не са направили поименни предложения за полагащия им се брой членове съгласно Решение № 4182-НС от 1 февруари 2017 г. на ЦИК, или са направили предложения за по-малък от полагащия им се брой членове, се провеждат допълнителни консултации за попълване на незаетите места между всички участвали в консултациите партии и коалиции“, пише в решението на РИК 17 по жалбата на КП „България без цензура.