Психологът: Дошъл е моментът някои кандидати да си зададат въпроса дали трябва да продължат тази битка
Психологът: Дошъл е моментът някои кандидати да си зададат въпроса дали трябва да продължат тази битка / netinfo

Дебатът ЗА Пловдив в ”СЕДМИЦАТА” на ДАРИК РАДИО, в който участваха всички основни претенденти за кмет на града, показа, че измежду тях има един, който определено не се чувства на мястото си. Наистина, участие в националния ефир на ДАРИК РАДИО може да е повод на всеки претендент да се замисли до каква степен е наясно със самооценката си в личностен план и да намери ПОВОД да не присъства в студиото на водещия Кирил Вълчев.

В едно достойно състезание човек участва с дълбоко личностния си мотив и в този мотив може да бъде намерена и изразена харизмата му. Т.е. този, който отказва участие в достойно състезание, няма достатъчен набор от личностни качества.

От социално-личностна гледна точка, лидерът се изгражда на база на генетично заложени и развити качества. Но социалните качества и умения се проявяват само в комуникацията. Бягството от комуникация сочи наличие на проблем.
В психологически план ситуацията показва, че бягството от участие в състезание означава, че има и страх, а има ли страх, той е компенсаторен. Компенсаторният страх може да бъде породен основно от три неща: от неувереност, от липса на опитност, и от липса на съмишленици. Явно у този човек има и страх от идейна самота.

И не на последно място - всяко пренебрегване на останалите съперници в състезанието не може да се приеме като добър знак, защото точно в момент на избор хората имат нужда да чуят и да видят личностните позиции.
Дошъл е моментът този човек да си зададе въпроса дали наистина трябва да продължи в предизборната битка.

Мария Рачева, психолог/ Advice Centre