/ Dariknews.bg
Провериха кмета на Медени поляни, искат му писмени обяснения
101784
Провериха кмета на Медени поляни, искат му писмени обяснения
  • Провериха кмета на Медени поляни, искат му писмени обяснения
Комисия, назначена от Община Сърница, е извършила проверка на кметството в село Медени поляни. Пълните резултати от нея ще бъдат оповестени, след като кметът Абдула Абдулах и колегите от администрацията в селото дадат писмени обяснения, съобщи Неби Бозов, кмет на Община Сърница. Срокът за получаване на обясненията в общината е до понеделник.

До проверката се стигна след сигнал от майка на болно дете, че Абдула Абдулах е прекъснал тока на дома й миналия петък вечерта, защото не гласувала „правилно“ на евроизборите. Впоследствие се оказа, че семейството черпело електричество от сградата на кметството.

Кмет оставил без ток семейство с болно дете

Възникнаха съмнения дали това не е способ да се държат изкъсо избиратели, а Бозов сподели след посещението си на място как хората му споделили, че това не е изолиран случай.
В отговор на обвиненията Абдула Абдулах заяви, че атаката срещу него е политическа - защото е от ГЕРБ, а Неби Бозов - от ДПС. Стремежът бил партията на Доган да има пълна власт над община Сърница.

Единственият до момента писмено депозиран в общината сигнал за случващото се е от Емине, майката с болното детенце. Къщата й била захранвана с кабел, свързан с електрическото табло на кметството. Изненадващо той се оказал прерязан. Как и защо, е трудно да се каже, поне засега, тъй като в правомощията на комисията е да види единствено как се управлява и стопанисва общинската собственост.

Макар и сдържано, Неби Бозов коментира установеното до момента, като няколко пъти подчерта, че е редно първо да се види гледната точка на служителите от обясненията им и тогава да се изнасят подробности. Безспорните факти са, че само един абонат е черпил ток от кметството и че все пак е имало някаква отчетност, макар и само с ръкописно попълнени и подпечатани квитанции.

Бозов не пожела да се ангажира има ли разкрити тежки нарушения и какви. Факт е обаче, че нито една от въпросните квитанции не е заведена в общината. Дали са притискани избиратели и имало ли е принуда да пускат бюлетини за конкретна партия, комисията не е оправомощена да разследва. Това може да стане само ако хората подадат жалби до съответните институции, но такова решение те сами трябва да вземат.

Кметът на Медени поляни: Атаката срещу мен е политическа!

Кметът на Медени поляни Абдула Абдулах не беше открит за коментар. Телефонът му не отговаряше, не върна и обаждане, за да каже мнението си за случващото се и проверката.
В предишен разговор той обясни, че къщата черпела ток от кметството, защото семейството още нямало уредени отношения с електроразпределителното дружество – като временно решение, докато си оправят документите. Отрече всички обвинения и ги определи като политически спекулации.

Окончателни резултати от проверката на общинарите се очакват в първите работни дни на следващата седмица.