Прокуратурата повдигна обвинение срещу секретаря на община Смолян за двойно гласуване
Прокуратурата повдигна обвинение срещу секретаря на община Смолян за двойно гласуване / Дарик архив

Районна прокуратура – Смолян повдигна обвинение срещу секретаря на община Смолян Момчил Николов, за двойно гласуване по време на първия тур на президентските избори, научи Дарик.

Повдигнато е обвинение срещу 47-годишен мъж, затова че на 6 ноември 2016 г. двукратно е упражнил избирателното си право в секционна комисия в Смолян“, коментираха от държавното обвинение. Николов веднъж е гласувал с бюлетина, а повторно - и машинно. Според тях, членът по който е обвинен, предвижда пробация и парична санкция от 500 до 2 000 лв.

Има повдигнато обвинение, но не мога да коментирам повече“, добави районният прокурор на Смолян Георги Карпаров. Според него, тепърва ще се разглежда защитната теза на обвиняемия, като предстоят и разпити на още свидетели, след което ще стане ясно окончателното становище на прокуратурата по случая и дали той ще влезне в съдебна зала.

Припомняме ви, че сигналът за двойно гласуване бе подаден в деня на първия тур от централата на БСП – Смолян, като в съобщение до медиите, те упоменаха, че жалбата е срещу секретаря на община Смолян Момчил Николов. Николов потвърди пред Дарик, че обвинението е срещу него. Според секретаря на общината, е нямало никакъв умисъл в действията му и случилото се го отдава на незнание. „Незнание, не съм човек, който да прави подобно нещо умишлено. Мислих, че е пробно и с тази мисъл, попитах комисията дали е активиран бутонът. Комисията беше от 9 човека и никой от тях не ми каза, че това не е редно“, коментира Николов.

В Районна прокуратура-Чепеларе пък е образувано досъдебно производство срещу 30-годишна жена, която е собственик на питейно заведение, затова че предложила имотна облага на другиго с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат. Деянието е престъпление по Наказателния кодекс. До момента е установено, че на 2 ноември тя предложила на две лица пакетирани хранителни продукти – спагети, фасул, леща, олио и захар, за да ги склони да гласуват за определен кандидат за президент.