Правят Музей на Група РЪБ в Пловдив
Правят Музей на Група РЪБ в Пловдив / снимка: Петър Тодоров
Правят Музей на Група РЪБ в Пловдив
83811
Правят Музей на Група РЪБ в Пловдив
  • Правят Музей на Група РЪБ в Пловдив

Музей на Група Ръб ще отвори врати в Пловдив в края на месец септември. Седмицата на съвременното изкуство в града също ще носи името „Музей на група РЪБ“. Това съобщи в ефира на Дарик художникът Емил Миразчиев.

Идеята за Музея е съгласувана с авторите от емблематичната за началото на прехода творческа група под тепетата, с която се свързва съвременното българско изкуство от 90-те, наричано "неконвенционално". Създатели на групата са Албена Михайлова, Венета Маринова, Ивайло Григоров, Димитър Келбечев, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Данчо Григоров, Игор Будников, Кольо Карамфилов, Моника Роменска, Надя Генова, Павел Алберт, Румен Жеков.

Музеят ще се ситуира в един от складовете на Тютоневото градче след уреждане на въпросите, свързани със собствеността му. В момента се водят преговори с Министерството на културата по изясняване на документите, които ще уредят музейния статут. С откриването се планира мащабна дискусия за мястото на съвременното изкуство в периода след желязната завеса.

Информация на Екатерина Костова