Пожари пламнаха в няколко области в страната, докато на много места удариха бури и градушки.

Жълт код е обявен за цяла България. Предупреждението е заради очаквани силни пориви на вятъра, а в крайните източни райони на страната и за гръмотевични бури, сочи прогнозата за времето.

Ето къде пожарникарите се бориха с огъня:

Област Хасково:

Продължава борбата с огнената стихия в Хасковско, където е обявено бедствено положение. На територията на областта има три действащи пожара, които не са локализирани - в село Дъбовец и Малки воден, където ситуацията е много сериозна, има изпратена и тежка техника, в село Сусам към Татарево и село Гарваново, където снощи пожарът се е разраснал, и в село Румелия.

БТА

Поради силните ветрове и смяната на посоката им пожарите също сменят посоката и не могат да бъдат локализирани. 

Продължава борбата с пожарите в Хасковско, има три активни огнища (СНИМКИ/ВИДЕО)

Военнослужещи от 31-ви механизиран батальон 
от състава на Сухопътните войски оказват помощ по две искания на областния управител на Хасково, съобщиха от Министерство на отбраната.

БТА

От 06:00 часа модул в състав от 22-ма военнослужещи с 5 автомобила участва в гасенето на пожар, който гори между селата Малки Воден в Община Маджарово и Дъбовец в Община Любимец.

Област Бургас:

Снощи в резултат на високите температури и силния вятър повсеместно е започнало доближаване на жици от електропроводите и излизането на искри, които причиняват различни огнища на пожари, предава Агенция "Фокус".

Процесът е стартирал от Карнобатска община. Имало е имало сигнали от селата Венец, Добриново, Грозден, Церковски, Съединение, Завет и Бероново. Насочени са екипи от РСПБЗН Карнобат - 3 коли, Бургас - 1 кола, Айтос - 2 коли и Средец - 1 кола. Пожарите са продължили в Айтоска община и продължили в кварталите "Черно море" и "Рудник".

За локализиране на огнената стихия в двата бургаски квартала "Четно море" и "Рудник" е включен целият свободен състав на Първа и Втора противопожарни служби - Бургас  - общо 11 противопожарни автомобила и три леки автомобила, 2 екипа с противопожарни автомобили от Поморие, служители от община Бургас с две водоноски и множество доброволци.

Времето се захлажда: Жълт код за силни ветрове в цяла България

Огънят засегнал близо 1000 дка. От територията около Изворище и приблизително същата площ около кварталите "Черно море" и "Рудник". Към момента огнищата са локализирани, като няма разрастване или опасност от ново запалване.

Нанесени са материални щети основно в ниска растителност и храсти, дървени бараки и една - две необитаеми къщи на територията на Изворище. Два противопожарни екипа от Бургас са командировани за гасене на пожари в хасковска област - Любимец и с. Тополово.

Област Пазарджик:

Пожар изпепели 3000 дка сухи треви, стърнища и храсти в пазарджишко тази нощ. Огънят горя в продължение на часове в землището на селата Памидово, Карабунар и Величково.

"За щастие пламъците са потушени преди да достигнат населените места. В гасенето, което се оказало изключително трудно заради сухото време и силния вятър, се включиха пожарникари от Пазарджик, Септември и Белово. Към този момент пожара е изцяло потушен", съобщи за БНТ говорителят на ОД на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов.

Все още се изяснява причината за възникване на пожара, но местните хора не изключват умишлен палеж. Кметът на Карабунар Иван Каменарски припомни, че преди 3 години в съседна местност изгоряха 2 дка иглолистна гора.

Област Пловдив:


В един от най-горещите дни 27 юли поредната човешка небрежност подложи на изпитание силите на огнеборците от Хисаря и Пловдив, съобщиха от пожарната.

Пожарна Пловдив

Пожарна Пловдив

Пожар, приченен от изхвърлена угарка край пътя, бързо обхвана суха растителност, а подпомогнат от вятъра, огънят заплашително се понесе към близка гора.

Пожарна Пловдив

Пожарна Пловдив

Огънят е пламнал в покрайнините на Беловица. Към гасителните действия на огнеборците от Хисаря и Пловдив, се включиха доброволци от Доброволно Формирование-Хисар и служители на местното горско стопанство.

Пожарна Пловдив

Огнеборците са успели да спасят гората край хисарското село. Огънят е унищожил близо 200 декара сухи треви.

Област Търговище:

Напрегната и безсънна нощ
са имали търговищките пожарникари. Осем екипа са работили по многобройни сигнали за паднали от бурята с градушка дървета и надвиснали козирки на покриви. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Ани Кръстева пред БТА.

Веднага след бедствието всички служители на службата, които не са в отпуск, са били извикани и своевременно са се явили на работа. Сформирани са били осем екипа, състоящи се от по четирима огнеборци.

Буря и градушка удариха Врачанско и Търговище (СНИМКИ)

До сутринта в оперативния дежурен център на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Търговище са получени 61 сигнала за необходимост от съдействие. 

През цялата нощ пожарникарите са разчиствали паднали на пътното платно дървета и големи клони на различни места в града и някои от селата в общината, като са ги рязали с моторни триони, за да може да бъде освободено платното, посочи говорителят на дирекцията.

Екип огнеборци са реагирали на сигнал за паднали дървета на околовръстния път Варна-София в местността Драката край Търговище, възпрепятстващи движението. В близост до падналите дървета е имало и паркирани автомобили. 

Пожарникарите са разчиствали също дървета и клони, паднали и затиснали паркирани леки автомобили на някои улици в Търговище. Екипите на пожарната служба са премахнали и опасно надвиснали вследствие на стихията ламарини и различни предмети от покриви на жилищни сгради.

Служители на същата служба са реагирали и на сигнал за възникнал пожар в сухи треви в село Буховци, където впоследствие са премахнали и паднали от бурята на пътя дървета.

"Тази сутрин до момента в оперативния център на регионалната дирекция са постъпили още пет сигнала във връзка със снощната буря. Работата на пожарникарите по преодоляване последствията продължава", допълни Кръстева.