На места се очаква термометрите да достигнат до 42-43 градуса
Опасно горещо време чака 7 области на България в сряда, показва прогнозата на НИМХ. На доста места ще има и силни гръмотевични бури, примесени с екстремните температури, предупреждават синоптиците.

Как да се храним по време на летните жеги

За Русе, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора и Пловдив е обявен червен код.
 

НИМХ карта
НИМХ


Оранжев код ще е в сила за 15 области - Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Разград, Търговище, Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

В Софийска област, Перник, Враца, Монтана и Видин е обявен жълт код.

В Северозападна България дневните температури ще се понижат и максималните ще са между 33° и 38°, а в източната част от страната ще са все още много високи - до 42°-43°, в София - около 36°.

Кога идва мечтаното разхлаждане

След обяд и през нощта срещу четвъртък, с преминаване на добре изразен студен атмосферен фронт, температурите бързо ще се понижат. Ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, в отделни райони ще са интензивни и значителни по количество, ще има и градушки. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е умерен, в Дунавската равнина временно силен.

От НИМХ съобщават, че вчера най-високите температури са измерени в синоптичните станции в Русе и Сандански - 38 градуса, в Ловеч, Плевен и Пазарджик - 36 градуса.

Най-ниски температури вчера са измерени в синоптичните станции по Черноморието: Шабла - 26 градуса, Бургас и Ахтопол - 27 градуса.               

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.
НИМХ