За днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде предупреждение от първа степен - жълт код, за горещо време в Централна Северна България, както и за по-голямата част от Южна България. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ. В Плевен, Велико Търново, Русе, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Ямбол.

В седмичната прогноза на НИМХ за времето в България от 25 до 30 юли се информира, че във вторник времето ще бъде слънчево, вятърът ще е слаб до умерен от юг. Ще бъде много горещо, с максимални температури между 37 и 42 градуса. Прогнозата е подготвена от дежурния синоптик Анастасия Кирилова от отдела "Прогнози на времето" в НИМХ.

код 24 юли
НИМХ

За 25 юли още от днес НИМХ издава предупреждение за червен код за опасно горещо време в Плевен, Велико Търново и Русе. Там се очакват до 42 градуса. 

В останалата част от страната са в сила оранжев и жълт код. В областите с оранжев код (Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Стара, Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил) максималните температури ще са от 39-42 градуса, а в тези с жълт код (София-град, София област, Перник, Добрич, Варна и Бургас): 35-38 градуса, по морския бряг температурите ще останат малко по-ниски - 30-33 градуса.  

НИМХ
     

В сряда вятърът ще се усили, сутринта ще е много топло с минимални температури в по-голямата част от страната между 20 и 25 градуса. Ще бъде предимно слънчево, но след обяд и през нощта срещу четвъртък, с преминаване на добре изразен студен атмосферен фронт, температурите бързо и значително ще се понижат. Вятърът ще се ориентира от северозапад, от запад на изток ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, в отделни райони ще са временно интензивни, ще има и градушки. В Северозападна България дневните температури ще се понижат с 5-10 градуса, а в югоизточната част от страната ще са все още много високи - до 42-43 градуса. 

В четвъртък ще е ветровито, с променлива облачност, на отделни места в източните и планинските райони ще превали. Температурите в цялата страна ще се понижат и максималните ще са между 25 и 30 градуса. 

времето жега
iStock

През следващите дни сутрин ще е прохладно, ще бъде предимно слънчево, в събота след обяд с развитие на купеста облачност над планинските райони, но само на отделни места ще превали. Температурите ще се повишат с 2-3 градуса. 

В неделя на повече места в страната ще има краткотрайни следобедни валежи, придружени с гръмотевици.
НИМХ, БТА