Посланикът на Франция: На правната система в България са нужни хора, посветени на справедливостта
Посланикът на Франция: На правната система в България са нужни хора, посветени на справедливостта / ПУ

На правната система са нужни не техници, а хора, посветени на справедливостта, за да възтържествуват основни принципи, като тези, цитирани в девиза на Република Франция: свобода, равенство и братство“. С тези думи посланикът на Франция у нас Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан откри кръгла маса за правното образование в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Дипломатът обърна особено внимание на факта, че последната реформа в юридическото образование в България е направена през 1994 година – 13 години преди приемането на страната ни за пълноправен член на Европейския съюз. Според него са нужни промени, които да насърчат младите хора да се занимават в тази сфера.

Участниците в кръглата маса бяха приветствани и от Декана на Юридическия факултет в ПУ - проф. д-р Венцислав Стоянов. Той подчерта, че реформата в съдебната система, която е основен въпрос на нашето общество, е немислима без образованието и подготовката на кадри.

Конференцията продължи с лекции на представителите на Факултета по право и политически науки на Университета в Нант (Франция). Проф. Ксавие Годен изнесе лекция на тема "Обучението по право във Франция по времето на Ренесанса", а проф. Жан-Кристоф Барбато говори за съвременното обучение по право в Европейския съюз.

Кръглата маса за правното образование в зала "Компас" на Ректората премина при изключително голям интерес и приключи с дискусия. Форумът бе организиран от Юридическия факултет на ПУ и Европейската асоциация на студентите-юристи (ЕЛСА) – Пловдив.