/ DarikNews.bg
В Пловдив се случва понякога да се водят дела за домашно насилие, за да се извлекат някакви дивиденти от тях.

Глобиха мъж с 1000 лв. за нарушена заповед за защита от домашно насилие


Това каза пред журналисти председателят на Районния съд под тепетата Иван Калибацев. Той обясни, че подобна практика се използва в случаи на развод, когато се решават най-вече имуществени спорове или жилището трябва да бъде предоставено на единия съпруг. 

В Пловдив делата за домашен тормоз никак не са малко на фона на тези в страната. Само за миналата година броят им е бил 258, а от началото на 2019-та досега са образувани 235 подобни дела в съда. 

Глобиха мъж с 1000 лв. за нарушена заповед за защита от домашно насилие

Често обаче имало случаи, които се развиват в петък следобед, като целта е да се отстрани евентуалният насилник от жилището. "Впоследствие в самото съдебно производство насилието не се доказва изцяло, което е показателно и за нас, че освен чисто практически и защитно за жертвата, понякога се използва и в по-особени такива производства, при решаване най-вече на имуществени спорове, при предоставяне на жилища и т.н.", уточни Калибацев. Но допълни, че повечето дела за домашно насилие са съвсем основателни. 

Задържаха шуменец, нарушил ограничителна заповед и посегнал на жена


938 са делата за развод от началото на годината досега в Пловдивския районен съд, миналата година техният брой  е бил почти същия, като тенденцията и делата за развод и при тези за домашно насилие, е устойчива, подчерта председателят на Районен съд-Пловдив.