Полиция и строга охрана пред големите хипермаркети в Пловдив. Причината - кадрите, които бяха разпространени в социалните мрежи през уикенда. На тях се вижда масово струпване на хора пред магазините, предава NOVA.

В същото време обаче търговците се оплакват от ограниченията, наложени  заради пандемията.

За да няма стълпотворение от хора, полицията ще контролира вече пропускателния режим пред хипермаркетите в града. По двама дежурни полицаи ще има пред търговските обекти и вътре в самите магазини, за да следят за струпването на клиенти и спазват ли се противоепидемичните мерки.

За разлика от почивните дни, в първия ден от работната седмица ситуацията пред големите вериги е по-спокойна. За да няма струпване на хора вътре, клиентите изчакват отвън.

„Спокойно е днес, нормално се пазарува. Редът се спазва вътре и непрекъснато ни предупреждават да слагаме маски“, разказват клиенти.

От полицията заявиха, че ще са безкомпромисни към нарушителите. Дори може да стигне до затваряне на обекти.

„Осигурено е вече полицейско присъствие, както в зоните на хранителните магазини,  близо до самите места, така и полицейските служители подпомагат и процеса, свързан с пазаруването. Особено ще е  засилен контрола през предстоящите празнични и почивни дни, когато незабавно ще се наместват“, обясни Ботьо Гергинов, ОД на МВР-Пловдив.

Заради отказа на общината в Пловдив да разреши провеждането на традиционния базар в Капана и коледния панаир на занаятите, търговците излязоха на протест. Те настояват за отваряне на сергиите при строги противоепидемични мерки. В противен случай около 300 търговци са обречени на фалит.

„В момента на нас ни е отнета възможността да работим,да продаваме стоката си. За нас това са работните ни места, на които сме разчитали. Цялото семейство сме ангажирани с този производствен процес“, казва Албена Халачева.

„Наистана стандартът е двоен. Защо техните пазари работят? Няма как да е опасно, защото нашите щандове са на открито и въздухът циркулира навън“, смята организаторът на „Капана фест“ Никола Сивков.

От общината  заявиха, че заради високата заболеваемост с COVID-19 забраняват всякакви публични мероприятия до 21 декември.
nova.bg