Пловдивчани не познават управниците си, но ги харесват за разлика от правителството
Пловдивчани не познават управниците си, но ги харесват за разлика от правителството / netinfo
Пловдивчани не познават управниците, които са избрали, но оценяват положително първите им месеци. Това става ясно от резултатите от представително проучване на агенция “Медиана”, проведено през юни сред 652-ма пловдивчани по системата на стандартизарано интервю по домовете.

Кметът Славчо Атанасов, който се ползва с добро име сред 85%, и депутатът и лидер на социалистите Захари Георгиев, който го следва с 27,1%, са единствените разпознаваеми от хората лица от политическия елит на града. За 80% от пловдивчани районните кметове и общинските съветници /с малки изключения/ са непознати. Освен кмета и лидера на социалистите, над 10% одобрение събират още само четирима – бизнесменът Георги Гергов /17,5%/, бившият кмет и настоящ съветник Спас Гърневски /16%/, областният управител Тодор Петков /15,2%/ и районният кмет на Тракия Гиньо Матев /10%/.

Градът просперира през последната година, но това не се осъзнава от жителите му, които остават недоволни, но адресират негативизма си основно към централната власт, обобщи изводите от изследването на “Медиана” социологът Кольо Колев.

Само за една година безработицата е спаднала на 7% и е по-ниска от тази в Берлин, а цената на работната сила, тоест на търсеното възнаграждение, се е увеличила с 35%, сочи изследването, което е част от национално проучване. Над 60% от домакинствата вече имат компютър и връзка с Интернет. През този период има 10% ръст на автомобилите, а средната възраст на автопарка е паднала с 2 години. Това обаче се трансформира в недоволство на пловдивчани от задръстванията и свързаните с трафика проблеми на инфраструктурата, подчерта Кольо Колев.

Според резултатите от изследването, негативизмът на хората е насочен към централната власт. 31,4% смятат, че правителството пречи на града, а близо 34% - че не му помага.

В същото време 52% оценяват положително развитието на града при новата местна власт. От 21, 6% на 12, 6% са намаляли пловдивчани, които смятат, че градът запада.

На този фон Славчо Атанасов се приема като добър кмет – 53% смятат, че той си върши работата, а едва 3% са на противоположното мнение.

Негативизмът на пловдивчани към централната власт се отразява в спад на подкрепата за партиите от тройната коалиция, заяви Колев. Под 10% биха гласували за БСП на парламентарните избори като само преди година това са били готови да сторят 15%. Подкрепата на НДСВ, която през 2001-а бе първа политическа сила в Пловдив, се е сринала до критичен минимум – 2,4 %. Единствените партии, които вдигат рейтинг, са ГЕРБ и ВМРО. Кметската партия ВМРО само за година е вдигнала 4 пъти рейтинга си и в момента има повече избиратели от СДС – 4, 4% срещу 4% за сините. Подкрепата на ГЕРБ се е увеличила с близо 8% в сравнение с юни миналата година и е достигнала 31, 5%. Според социолозите на “Медиана” тези резултати сочат, че пловдивчани търсят алтернатива и я виждат в партиите от местната управляваща коалиция.