Провал ЕСК
Провал ЕСК / снимка: dabulgaria.bg
Пловдив 2019
95626
Пловдив 2019
  • Пловдив 2019
Единственият начин да се предотврати провала на „Пловдив – ЕСК на културата през 2019“, е културната общественост и бизнеса да си върнат обратно инициативата. В момента проектът е еднолично приватизиран от кмета Иван Тотев. Това заяви в Пловдив лидерът на движение „Да, България“ Христо Иванов. По думите му проектът може да е успешен, само ако се превърне в национален приоритет на ниво парламент и правителство.

Представиха новата визуална идентичност на Пловдив 2019

От политическата партия акцентираха върху нереализираните инфраструктурни проекти, заложени в апликационната книга на „Пловдив 2019“. Един от най-мащабните е наличието на съвременна мобилна зала за култура. Предвидените инвестиции са 330 000 евро през 2015 г. и 665 000 евро през 2016 г. Съобразно поетите ангажименти с кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата сградата е трябвало да бъде завършена още през 2016 г., уточни регионалният лидер на партията Веселина Александрова.

Видео на CNN рекламира Пловдив

Останалите инфраструктурни проекти са кино „Космос“, тютюневите складове и реконструкцията на площад „Централен“. Кметът Тотев дължи публично обяснение за това какви са причините да не започне реализацията на португалския проект, който спечели международния конкурс за реновирането на площада и как общината възнамерява да реализира реконструкцията му, коментира Александрова.

Иван Тотев: „Пловдив – ЕСК 2019“ работи за имиджа на България

Христо Иванов обяви „Пловдив 2019“ като един програмиран провал. По думите му, той е на път да се случи поради, цитирам: „вопиющата некомпетентност на община Пловдив и цивилизационната непригодност на правителството“.

Предвид огромните закъснения с инфраструктурата и неизпълнението на значителна част от ангажиментите, поети в апликационната книга, с която градът спечели престижното домакинство, „Да, България!“ ще инициира създаването на независим обществен орган, който да следи за изпълнението на проекта и да информира обществеността за неговото изпълнение. 

Чуйте още от приложеното аудио.