Стелиос Пападжорджио и Франц Кадири в студиото на Дарик Пловдив с водещата Искра Койчева
Стелиос Пападжорджио и Франц Кадири в студиото на Дарик Пловдив с водещата Искра Койчева / netinfo
Пловдив 2019
95324
Пловдив 2019
  • Пловдив 2019
Безплатно обучение за доброволци, което има за цел да запознае участниците със същността на работата на доброволеца в проекта Европейска столица на културата, се организира от Фондация „Пловдив 2019“.

Лектори от Япония и Румъния обучават доброволци за „Пловдив 2019“

Събитието се провежда в два поредни дни с идентична програма и модули в голямата конферентна зала на Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив. Програмата включва още усвояване на техники за разрешаване на практически казуси в работата “на терен” и ролеви игри за изграждане на умения за работа в екип.
 
Целта на обученията е да подготвим максимален брой хора, които ще бъдат лицето на Пловдив през 2019 г. По този начин искаме да включим и гражданите в реализацията на проекта. Искаме да ги подготвим какво е Европейска столица на културата и се надяваме интересът към доброволчеството на „Пловдив 2019“, който към момента е много голям, да нараства все повече“, заяви  в студиото на Дарик Франц Кадири - координатор доброволци Фондация "Пловдив 2019".
 
Европредседателството и ЕСК - шанс да отворим дебата за опазване на културното си наследство

Активната работа на доброволците в реализирането на културни събития, част от програмата на „Пловдив 2019“, е важен елемент за успешното реализиране на мащабния проект Европейска столица на културата. Работата им ще включва посрещане на гости и артисти, ще имат възможност да са преводачи и реални участници в различни продукции.
 
Освен двата дни обучение за доброволци, утре ще се проведе срещата на координаторите на доброволци на ЕСК. Ще участват експерти от различни минали и бъдещи ЕСК - Орхус 2017, Пафос 2017,  Ливърпул 2008, Матера 2019, Вроцлав 2016, Риека 2020, Голуей  2020, Нови Сад 2021, както и ключовите партньори на инициативата ЕСК от EU-Japan Fest Japan Committee.

Пловдив 2019
Петър Тодоров, Дарик Пловдив

Ще бъде обменен опит и ще коментираме как ще се развива доброволчеството в европейски мащаб, за да се проведе по най-добрия начин и инициативите, свързани с доброволчеството, да продължат и след провеждането на ЕСК", разказа в студиото на Дарик и Стелиос Пападжорджио - координатор доброволци  Пафос 2017.
 
Инициативата ЕСК става все по-голяма и все повече градове искат да бъдат част от този празник. Спечелването на титлата мога да сравня с например олимпийски игри в сферата на културата“, коментира още той.
 
Интервюто с Франц Кадири и Стелиос Пападжорджио можете да чуете в звуковия файл.