Амелия Гешева в студиото на Дарик Пловдив с водещата Искра Койчева
Амелия Гешева в студиото на Дарик Пловдив с водещата Искра Койчева / Дарик Пловдив, архив
Представянето на Епископската базилика и мозаечното наследство на Филипопол в Париж премина с огромен успех, заяви в ефира на Дарик зам.-министърът на културата Амелия Гешева
Амелия Гешева
95318
Амелия Гешева
  • Амелия Гешева
Европредседателството на България през 2018 г. и Пловдив -  ЕСК 2019 са времето, в което и държавната, и общинската администрация трябва да обединим усилията си. Тези две събития са шанс България да стане по-видима и да покаже всичко онова, което досега не е било достатъчно известно“, заяви в ефира на Дарик радио зам.-министърът на културата Амелия Гешева.
 
Решено: Вливат ОП „Туризъм“ и Старинен Пловдив, правят нова структура

На 20 ноември тя присъства на изложба в в Париж, където бяха представени Епископската базилика и мозаечното наследство на Филипопол, с които Пловдив ще кандидатства за включване в световното културно наследство на ЮНЕСКО.
 
Посланици, експерти и български граждани приеха с голям интерес това, което представи Пловдив и държавата ни. Експозицията ще остане една седмица в Париж и тепърва ще се радва на още много хора, които чрез нея ще открият България, Пловдив и мозайките, които пази нашата земя“, разказа зам.-министърът на културата
 
В централата на ЮНЕСКО беше представен и самият Пловдив като хилядолетен град с непрекъсната история и живот. Постери показват мозаечното наследство с бъдещи решения как то да бъде експонирано, интерес са предизвикали и мултимедийните продукти за представянето на Голямата базилика, добави Гешева.
 
Проектът „Пловдив 2019“ ще бъде популяризиран по време на европредседателството на България през 2018 г. Това решение беше взето още при изготвянето на културната рамка за мащабното събитие, така че следващата година Пловдив ще може да представи своите настоящи и бъдещи инициативи и подготовката си за ЕСК“, добави още в ефира на регионалната програма на Дарик радио Пловдив Амелия Гешева.
 
Предвиждат се различни експертни срещи, които ще се случат извън официалните политически събития, ще бъде проведен и семинар, посветен на 2018 г.- Европейската година на културното наследство.
 
Европредседателството и ЕСК са онзи шанс, който не трябва да пропуснем. Трябва да представим наследството си такова, каквото е, а може би и да отворим дебата какво трябва да направим, за да го опазваме и популяризираме по- добре“, призова зам.- министърът на културата.
 
Цялото интервю с Амелия Гешева можете да чуете в звуковия файл