/ БГНЕС, архив
тютюнев склад Пловдив
95165
тютюнев склад Пловдив
  • тютюнев склад Пловдив
През изминалата седмица т.н. Тютюнев град в Пловдив – една от емблемите на филебилии, отново влезе в полезрението на обществеността. Вярно е, отговорите на въпросите защо и как така се стигна до унищожаването на сградите - паметници на културата, носещи духа на цели исторически епохи и човешки съдби, не са спрели да се търсят през последните близо две години.

Но някак прескачайки от поредния в следващия скандал в държавата, свикнахме с гледката на заградените и обезопасени, за да не стане някой трагичен  инцидент, опожарени и пострадали архитектурни шедьоври на града под тепетата.
 
Сега отново темата излезе на дневен ред. В рамките на една седмица пловдивските магистрати гледаха две знакови за Тютюневия град дела.
 
Нужна е дългосрочна държавна стратегия за опазването на културното наследство. Ако това не се случи, ще работим на парче и ще играем ролята на линейка, както в случая с тютюневите складове.
 
Не виждам за една година и седем месеца някакви сериозни промени в тази насока. Едно общество се възпитава през правила и санкции. Иначе имаме една изключително криворазбрана демокрация, която граничи със самоуправство, наречено на простичък език -анархия“.

Пепа Деведжиева и водещата Искра Койчева в студиото на Дарик радио Пловдив
netinfo

Това заяви в регионалната програма Дарик радио Пловдив зам.-председателят на ОбС на Пловдив Пепа Деведжиева, която няколко дни след разрушаването на бившия тютюнев склад на ул. „Одрин“ 8 през март, миналата година, остро осъди опита за събаряне на сградата.
 
По думите на Дани Каназирева, общински съветник и лидер на „Съюз за Пловдив“ , проблемът не е в нормативната база, а в това, че приетият през 2009 г. Закон за опазването на културното наследство стои само на хартия и изобщо не се изпълнява.

netinfo


„Редица са възможностите за една община да предприеме мерки за опазването на паметниците на културата, ако собствениците не го направят. В такъв случай Законът позволява администрацията за своя сметка да укрепи и възстанови сградите чрез ипотека и дори чрез придобиване на имотите“, заяви в ефира на Дарик съветничката в местния парламент.
 
И Каназирева, и колежката й от ОбС на града Пепа Деведжиева предупредиха, че много от къщите в Стария град също са пред срутване и мерките, които трябва да се вземат за опазването на културното наследство на Пловдив, трябва да са от спешен порядък.
 
В момента тече укрепването на част от бившите тютюневи складове, потвърди от своя страна в ефира на Дарик кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Георги Стаменов
netinfo

Очаква се през другата година, когато трябва да има приети строги правила за стартиране на инвестиционния процес в зоната, да започне работата и по възстановяването на опожарените сгради.
 
Коментарите по темата на днешната регионална програма на Дарик радио Пловдив чуйте в звуковия файл