Подсъмидите за разрушаването на тютюневия склад на ул. „Одрин“ в Пловдив запазиха ледено мълчание, делото тръгва другата година
Подсъмидите за разрушаването на тютюневия склад на ул. „Одрин“ в Пловдив запазиха ледено мълчание, делото тръгва другата година / Искра Койчева, Дарик Пловдив
До 5 години затвор за разрушаването на тютюневия склад на ул. „Одрин“, делото тръгва другата година
95144
До 5 години затвор за разрушаването на тютюневия склад на ул. „Одрин“, делото тръгва другата година
  • До 5 години затвор за разрушаването на тютюневия склад на ул. „Одрин“, делото тръгва другата година
След разпоредително заседание на пловдивския Окръжен съд, делото за разрушения през миналата година тютюнев склад на ул. „Одрин“ 8 в града беше насрочено за 16 януари, 2018 г. Подсъдими са двама от управителите на фирмата, собственик на имота - Георги Бранеков и сърбинът Александър Николич. 
 
Те са обвинени в осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство и за използване на фалшифициран официален документ, според който сградата не е паметник на културата. Двамата запазиха пълно мълчание пред медиите, не поискаха делото да протече по съкратеното производство, не приеха и другото предложение на прокуратурата – да сключат споразумение.

Адвокатът им Розалина Апостолова заяви, че Бранеков и Николич не са знаели, че бившия тютюнев склад е в защитена територия за опазване на културното наследство.
 
Според представителя на държавното обвинение Дилян Пинчев, и двамата обвиняеми са били наясно, че документът, който са използвали, е подправен. По думите му, има експертиза, която доказва това.
 
Александър Николич е този, който е взел документа и го е внесъл в Община Пловдив, поясни представителят на държавното обвинение. Кой обаче точно го е фалшифицирал, не е изяснено по време на досъдебното производство, допълни още прокурор Пинчев.

Подсъмидите за разрушаването на тютюневия склад на ул. Одрин в Пловдив запазиха ледено мълчание, делото тръгва другата година
Искра Койчева, Дарик Пловдив

Бившият тютюнев склад на ул. „Одрин 8“ в Пловдив беше полуразрушен от собствениците на имота - фирма "Одрин 8" ЕООД в началото на март месец, миналата година. Жива верига спря цялостното му събаряне. Намеренията на дружеството бяха на мястото да се построи мащабна бизнес сграда. По казуса тогава се самосезира Окръжната прокуратура в Пловдив, бяха повдигнати обвинения и на бившия главен архитект на града Румен Русев. След смъртта му, делото срещу него е било прекратено.
 
Ако бъдат доказани обвиненията срещу двамата управители на фирмата-собственик на имота, наказанието, което е могат да получат, е до 5 години затвор, заяви още прокурор Пинчев.

Още подробности чуйте в звуковия файл