ЕСК
ЕСК / netinfo
Безплатно обучение за доброволци, което има за цел да запознае участниците със същността на работата на доброволеца в проекта Европейска столица на културата, се организира от Фондация „Пловдив 2019“. Събитието ще се проведе в два поредни дни с идентична програма и модули – днес и утре в голямата конферентна зала на Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив. Програмата включва още усвояване на техники за разрешаване на практически казуси в работата “на терен” и ролеви игри за изграждане на умения за работа в екип. Входът и за двата дни е свободен с предварителна регистрация на сайта на фондацията и без ограничения във възрастта и професията на желаещите да участват.

Обучението през първия ден ще се състои от 14:00 до 18:00 часа. Лектори в програмата са Маюми Танигучи – координатор от Международната доброволческа програма на партньорите на фондацията от EU JAPAN FEST, и Лиляна Лирка – координатор в Международния театрален фестивал - гр. Сибиу (Европейска столица на културата 2008), Румъния. В практическата част ще участва и Козмин Рапену, работил по проект за доброволчески обмен “Сибиу – Такаяма“. Идентичната програма позволява на всеки, който има желание, да избере в кой от двата дни да се включи. През утрешния събитието ще се състои от 10:00 до 14:00 часа.

Обучението за доброволци е второто, организирано от фондацията за 2017, което се осъществява като част от платформата за информационни срещи и семинари ФОРУМ 2019. Първият за годината от тях,  се проведе през март с експерта от Вроцлав – Европейска столица на културата 2016 Мери Садовска. Активната работа на доброволците в реализирането на културни събития, част от програмата на „Пловдив 2019“, е важен елемент за успешното реализиране на мащабния проект Европейска столица на културата. Работата им ще включва посрещане на гости и артисти, ще имат възможност да са преводачи и реални участници в различни продукции.

Освен двата дни обучение за доброволци, в събота е първата по рода си среща на Координаторите на доброволци на ЕСК. Ще участват координатори и експерти от различни минали и бъдещи ЕСК - Орхус 2017, Пафос 2017,  Ливърпул 2008, Матера 2019, Вроцлав 2016, Риека 2020, Голуей  2020, Нови Сад 2021, както и ключовите партньори на инициативата ЕСК от EU-Japan Fest Japan Committee.
Всички те ще обменят опит и ще коментират как ще се развива доброволчеството в европейски мащаб.