Плевнелиев: Ако Захариева получи доверието на парламента, реформата ще продължи на висока скорост
Плевнелиев: Ако Захариева получи доверието на парламента, реформата ще продължи на висока скорост / снимка: Адриан Кулев
Плевнелиев за съдебната реформа
83261
Плевнелиев за съдебната реформа
Плевнелиев за стабилността на правителството
Плевнелиев за завода за автомобилни части в Смолян
  • Плевнелиев за съдебната реформа
  • Плевнелиев за стабилността на правителството
  • Плевнелиев за завода за автомобилни части в Смолян

Ако Екатерина Захариева получи доверието на парламента, реформата ще продължи на висока скорост. Това заяви президентът на Република България Росен Плевнелиев при посещението си днес в Смолян.“ Номинацията на г-жа Захариева за министър на правосъдието е ясен знак за продължаване на реформата в българското правосъдие чрез диалог и национално отговорен подход чрез институционално сътрудничество на всички-от президента, през министерски съвет, до парламента и съдебната власт“, категоричен бе Плевнелиев.

Според него, само по този начин може да се гарантира продължаването на реформата в сектор правосъдие, като е необходим диалог и съвместните усилия на всички. „Да свидетели сме на конституционни промени. Да те са стъпка в правилната посока, но не са достатъчни. Предстои въвеждането на закона за съдебната власт и процесуалните закони, които не се по-малко важни за съдебната реформа в България. Сигурен съм че с качествата, които г-жа Захариева притежава и ако получи подкрепата на българския парламент реформата в българското правосъдие ще продължи на висока скорост“, допълни президентът. Плевнелиев изрази съгласие и оценка на Захариева, че това е реформата на реформите в България .

„Ако не придвижим реформата напред в българското правосъдие, няма да има работни места ,няма да има нови инвестиции , няма как да се развиваме и забогатеем. Правната несигурност е предпоставка да бедност“, добави Плевнелиев. Той допълни, че има стратегия, която е била подкрепена в Народното събрание, сега имало и и конституционни промени, които са били факт. „Продължаваме последователно напред, със закона за съдебната власт, с процесуалните закони, ако трябва и с нови промени в конституцията на по-късен етап. Трябва да си даваме сметка, че съдебната реформа има своето много силно международно отражение. България не е сама в своето усилие да реформира българското правосъдие.

Заедно с Европейската комисия, с Венецианската комисия, с държавите наши партньори, членки на Европейският съюз, ще постигнем това, което искаме. Г-жа Захариева има висока международна репутация, тя може да помогне за това“, категоричен бе Росен Плевнелиев. Според държавния глава, най-важното днес е, че българският народ е жаден за справедливост.“ 94 процента от българските граждани очакват справедливост, ефективно правораздаване, те не се доверяват на системата днес, направораздаване, а всички български граждани очакват справедливост и ефективно правосъдие“, коментира още Плевнелиев. Той гарантира, че като президент ще положи всички усилия,като бъде денонощно на разположение на всички по пътя на продължаването на съдебната реформа. „Няма друга алтернатива, 2016г. трябва да бъде годината на реформата на реформите, а именно реформата в българското правосъдие“, каза още Плевнелиев.

Относно стабилността на правителството, Плевнелиев посъветва, този въпрос да се зададе на министър-председателя, както и на коалиционните партньори. „Това, което на мен ми прави добро впечатление е, че ще бъде направен опит да се актуализира коалиционното споразумение, да се конкретизира, какво трябва да се прави през 2016 г. Да кажа много ясно, нека всички си извадят изводите от двете години на извънредна нестабилност в България, това са годините 2013 и 2014. Това бяха годините 2013 и 2014. През тези две години видяхме 5 правителства, 3 парламента и не видяхме инвестиции, не видяхме намаляване на безработицата, не видяхме реформи. Ако няма стабилност, няма как да се случат и реформите. А без реформи не можем да бъдем конкурентноспособни и да се развиваме икономически като нация“, категоричен бе Плевнелиев.

Според него обаче, стабилността не е мантрата, която да реши всички проблеми на държавата. „Стабилност, но и реформи, това трябва да се случи през 2016 г. Нека всички институции се обединим около това „Стабилност и реформи”. Това е моят призив и пожелание за 2016г.“, каза още държавния глава. Според него, списъкът с реформите е дълъг и всяка една от тези реформи е национално отговорна, всяка е спешна и важна, стратегическа за България. „Най- стратегическа и най-важна е реформата на реформите – реформата в българското правосъдие. Но стратегически важни са реформата в България са здравеопазване, образованието, енергетиката, която трябва да бъде довършена и водната реформа, която да отключи милиарди за българските градове. Затова моят призив е: Нека правителството и коалиционните партньори осмислят следващата година през двете ключови думи- стабилност и реформи. Аз ще бъда партньор за това. Ще положа всички усилия като президент. Няма друга алтернатива“, категоричен бе Росен Плевнелиев.

Президентът бе в Смолян, за да открие нова производствена база на немската фирма Костал. Заедно със собственика на фирмата Андреас Костал, областния управител Неделко Славов и кмета на Смолян Николай Мелемов, държавният глава преряза лентата на новата производствена мощност.